≫ 

NACIONALISTIČKI ISPAD U DUBROVNIKU? Neprihvatljivo je da turisti iz Njujorka dolaze preko Beograda!

- Broj dolazaka Amerikanaca u Dubrovnik porastao je za tri puta u poslednjih pet godina i tražimo od nacionalne kompanije da uvedu liniju za Njujork - rekao je Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika

  • 65

Planove za ovogodišnji zimski festival u Dubrovniku predstavili su danas gradonačelnik ovog grada Andro Vlahušić i direktorka Turističke zajednice Romana Vlašić, a glavni njegov cilj je da ovo letovalište pretvore u destinaciju koja treba da bude primamljiva turistima u sva četiri godišnja doba. Osim predstavljanja ovog festivala, on je izneo i svoje mišljenje o tome da se uopšte ne slaže s tim da turisti iz Amerike dolaze iz Beograda, umesto da dolaze direktno u Hrvatsku.

- Prošlogodišnji reuultati su bili izvrsni, Dubrovnik se pokrenuo i zimi. U 11. i 12. mesecu prošle godine smo ostvarili rast u dolascima, a od prvog do kraja trećeg meseca prošle godine ostvareno je čak 37 odsto više dolazaka i 35 odsto više noćenja, dakle 66 odsto turista i preko 170.000 noćenja - rekal je Vlašićeva.

Zimski program će i ove godine biti bogat.

- Zimski festival će imati tri celine. Prva je Advent u Dubrovniku koji će ove godine početi nedelju dana pre adventa. Drugi deo priče jeste Nova godina koju je potrebno podići na viši nivo. Za novogodišnji program Turistička zajednica izdvaja oko 400 i 500 hiljada kuna, a imamo i privatne klubove i događaje po hotelima. Prošle godine smo na Stradun doveli najbolja regionalna imena - kaže gradonačelnik Vlahušić.

Foto: Wikipedia/Bracodbk Foto: Wikipedia/Bracodbk

Međutim, to nije sve, gradonačelnik Dubrovnika je najavio saradnju s brojnim svetskim aviokompanijama uz pomoć kojih će građani moći iz svog grada da lete za ovu daleku destinaciju, ali i Brisel, Koreju i Indiju.

- Letovi za Rim ostaju dva puta nedeljno. "Vueling" je potvrdio letove za Barselonu dva puta nedeljno kao i Rim preko zime. Britiš Erlajns još uvek nije do kraja potvrđen, ali smo vrlo tvrdi pregovarači i komuniciramo skoro svakodnevno. Letovi za Istanbul preko zime će biti organizovani tri puta nedeljno, a preko njihove aviokompanije smo počeli da radimo i letove ka Koreji, Indiji i Bliskom istoku. Njihovim stanovnicima turistički je draža zima i oni ne dolaze zbog kupanja - kazao je gradonačelnik Dubrovnika.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Andro Vlahušić se u intervjuu za hrvatski Portal Oko osvrnuo i na situaciju sa Kroejša Erlajnsom koja nije baš sjajna i istakao da je neprihvatljivo da turisti iz Amerike u Dubrovnik dolaze preko Beograda.

- Tražimo od njih, kao od nacionalne aviokompanije, da se ponaša ozbiljno. Jedino njima plaćamo letove, a ostale svetske kompanije s kojima sarađujemo, poput Turkiš Erlajnsa, voze besplatno. Koja je onda svrha sarađivati s nacionalnom kompanijom ako ne želi da sarađuje u dovođenju putnika i povezivanju Dubrovnika sa Zagrebom i ostalim Zagrebom - upitao je on, pa dodao:

- Broj dolazaka Amerikanaca u Dubrovnik porastao je za tri puta u poslednjih pet godina i tražimo uvođenje linije za Njujork. Nije prihvatljivo da Amerikanci dolaze u Dubrovnik preko Beograda, već direktno. Pregovaramo i s Rajan Erom koji je jedan od najvećih avioprevoznika na svetu.

(Telegraf.rs / Portaloko.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Haha

    23. maj 2016 | 09:39

    Nije to nacionalizam nego pamet jer neće ni to srbioma da dozvole i zašto bi kad im njihova aviokompanija postaje čudo!??

  • buda

    23. maj 2016 | 12:07

    Bas bolesno...U redu je,neka ima direktan let za lijepu njihovu ali brate ne lupajte vise gluposti.Beograd je centar balkana sivdjelo se to vama ili ne.Svi vi volite Beograd ali ste puni zla.Vas kada dodjete niko ne primjecuje,sigurni ste.Poci u Dubrovnik je svki put rizik.Ko o cemu vi o Srbiji...Mora da ste malo ljubomorni,a...

  • Udarac

    24. maj 2016 | 05:56

    Da se hrvatska ludost moze meriti na nivou kapitala,oni bi prosperirali od toga.Imaju je za izvoz na tone.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA