≫ 

HOFER - PRVI EKSTREMNO DESNIČARSKI LIDER U EVROPI? Kad čujete šta misli o Kosovu, IZNENADIĆETE SE (FOTO)

Njegova partija je bila protiv vladine "dobrodošlice kulture" migranata, zbog čega je zadobio veliku popularnost kod Austrijanaca. Svoj stav Hofer ima i o Kosovu i smatra da bi njegovo primanje u međunarodne organizacije bilo pogrešno, jer bi samo izazvalo probleme

  • 13

Rezultati predsedničkih izbora u Austriji, verovatno najtešnjim do sada u posleratnoj istoriji te zemlje, biće, kako se očekuje, saopšteni popodne, a nakon što se prebroje i glasovi pristigli poštom. Prema privremenim preliminarnim rezultatima, koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer osvojio je 51,93 odsto glasova, a nezavisni kandidat Aleksander van der Belen 48,07.

 

DESNIČARI U AUSTRIJI postigli veliki uspeh na izborima, a evo šta to znači za izbeglice

 

Čekajući rezultate, veoma je izvesno da je kandidat protivislamske i evroskeptične FPO pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora. Ukoliko pobedi, biće prvi ekstremno desničarski lider u Evropi nakon pobede nad nacizmom.

 

Hofer (45) je vazduhoplovni inženjer, koji se krajnoj desnici pridružio pre 20 godina i polako se iz regionalne politike u Gradišću, uspeo do nacionalne scene. U saveznom parlamentu je od 2006. Poznat je kao prijateljsko lice FPO-a, suprotno od agresivnog čelnika stranke Hajnc-Kristijan Štrahea. Imao je veliku ulogu u pisanju protivuseljeničke stranačke platforme.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Veliku popularnost kod Austrijanaca dobio je zbog izbegličke krize, kada je čak 90.000 migranata podnelo je zahtev za azil u Austriji. Njegova partija je bila protiv vladine "dobrodošlice kulture".

 

Otac je četvoro dece i hoda pomoću štapa, što je posledica ozbiljne povrede nakon nesereće u paraglajdingu. Veliki je obožavalac Margaret Tačer.

 

Svoj stav Hofer ima i o Kosovu i smatra da bi njegovo primanje u međunarodne organizacije bilo pogrešno, jer bi samo izazvalo probleme. Hofer smatra da su, kad je reč o Kosovu, "rane još sveže, a problemi preveliki", tako da bi učlanjivanje Kosova u međunarodne organizacije, uključujući EU i UN, podstaklo samo negativno raspoloženje.

 

- Smatram i da bi prijem Kosova u međunarodne organizacije u ovom trenutku stvorio više problema, nego što bi rešio - istakao je on u intervjuu Tanjugu.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Hofer, koji je u prvom krugu glasanja osvojio daleko najveći broj glasova, uveren je da će se rešiti problem hrvatske blokade puta Srbije u EU.

 

- Kada je reč o Srbiji i Hrvatskoj, radi se o prošlosti punoj emocija. Bio sam mlad vojnik kada je izbio rat na prostoru bivše Jugoslavije. Imam i susede koji su sa tog prostora, koji dolaze kod mene na katolički Božić, a ja idem na njihove pravoslavne praznike. Ako se želi ovaj problem razumeti neophodno je sagledati istoriju - kaže on.

 

- Verujem da će se pitanje blokade rešiti. Srbija je na dobrom putu. Austrija, kao neutralna zemlja, može dati svoj doprinos posredovanjem kako bi se omogućio prijem Srbije u EU - objasnio je on.

 

Hofer je kazao da kao predsednik Austrije želi da poseti zemlje Balkana i posreduje.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

- Želim da rešim probleme, jer sam uveren da je za mir u Evropi veoma važno da Srbija i Hrvatska imaju dobre odnose - podvukao je on.

 

Upitan da li Srbija mora priznati Kosovo da bi postala članica EU Hofer je kazao da je to jedan uslov koji postavlja EU, iako na drugoj strani deluje suprotno takvim zahtevima, te, i pored nerešenog kiparskog pitanja, želi da ubrza pregovore sa Turskom.

 

- Smatram da treba primenjivati iste aršine - poručio je treći predsednik austrijskog parlamenta.

 

On je ocenio da je Srbija veoma važan partner Austriji zbog svojih ekonomskih kontakata, te ističe da namerava tu saradnju da podstiče i forsira. Upitan za Bosnu i Hercegovinu, Hofer je kazao da je ustanovio da delovanje Valentina Incka kao međunarodnog predstavnika nije bilo krunisano velikim uspesima.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

- Uveren sam da ćemo biti suočeni još sa mnogo problema u Bosni i verujem da visoki predstavnik, ako bude obavljao dužnost kao do sada, ne može doprineti rešenju - naglasio je on.

 

U vezi EU on je podvukao da Unija ima budućnost, jer je to najvažniji projekat - bitan mirovni i ekonomski projekat.

 

- Međutim, pitanje je u kom pravcu će se razvijati. EU će imati budućnost samo ako se bude razvijala u duhu Šarla de Gola, koji predviđa da su zemlje članice jake. To mora biti Evropa dogovora oko snažnih tema, kao i Evropa u kojoj bi članice mogle slobodno da samostalno rešavaju svoje probleme. Ne sme se praviti EU po modelu nekakvih "sjedinjenih evropskih država" ili centralna država Evropa - objasnio je Hofer.

 

Po pitanju proširenja, EU, smatra, mora da deluje obazrivo i s merom.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

- Ne mislim da bi bilo lako primiti Tursku u članstvo EU, jer to Unija ne bi mogla da savlada. Međutim, zemlje koje su po kulturi slične, koje ispunjavaju ekonomske i pravne uslove, odnosno doprinose stabilnosti Evrope, treba da budu primljene u članstvo - kazao je Hofer.

 

Na pitanje šta bi uradio drugačije od odlazećeg predsednika Austrije Hajnca Fišera, on je ukazao da su oni dve potpuno različite ličnosti i da svako vreme iziskuje pravog predsednika.

 

- Fišer nije loše obavljao svoj posao, ali je bio suviše "državni notar". Sada nam treba predsednik koji je aktivniji, koji bi više učestvovao u politici, ali na odgovoran i snažan način - najavio je on.

 

Hofer je podvukao da ne podržava sporazum o slobodnoj trgovini EU i SAD (TTIP).

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

- Slobodna trgovina u suštini nije ništa negativno. Međutim, ako imamo dva partnera koji proizvode pod različitim uslovima, tu ne može biti ravnopravnosti. U SAD je zaštita potrošača drugačija nego u Evropi, socijalni standardi su manji, nisu pristupili klimatskim sporazumima. TTIP ne bi funkcionisao i zato ga ne bih potpisao. Predsednik Austrije može da odbije sporazume iz političkih razloga, što ću uraditi i insistirati da se o tom dokumentu raspiše referendum - ukazao je on.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Una

    23. maj 2016 | 14:22

    Rekao je istinu.

  • niklas iz flandrije

    23. maj 2016 | 14:05

    Čelnik FPO-a se zove Hajnc Kristian Štrahe (nem. Heinz Christian Strache).

  • Цвеле

    23. maj 2016 | 15:22

    Наравно "Pazarac" сви ау Срби лоши и неваљају . А које си ти нације ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA