≫ 

Pravoslavni vernici danas slave SVECA koji se borio za IKONE!

Zbog toga što se otvoreno suprotstavio Caru Lavu IV Hazaru, German je proteran u manastir, gde je i skončao

  • 5

Hrišćani danas proslavljaju Svetog Germana Carigradskog, patrijarha i sina prvog carskog senatora koji je umro zaboravljen od svih u manastiru 740. godine.

Pravoslavni vernici danas slave Ćirila i Metodija, braću koja su širila pravoslavlje i pismenost

Predanje kaže da se kao monah, German proslavio svojim hrišćanskim načinom života, ali je svecem proglašen zbog istaknute borbe protiv onih za koje su ikone predstavljale jeres.

Njegovo ime se pojavljuje na popisu velikih branitelja svetih slika, sastavljenom na Drugom nikejskom saboru, 787. godine, čime mu se očigledno ukazuje velika čast.

German je prvo izabran za episkopa kizičkog, a potom, kada je na presto stupio car Anastasije II, i za patrijarha carigradskog.

Kao patrijarh krstio je Konstantina V Kopronima, koji je, prema predanju, prilikom krštenja „uprljao vodu nečistotom“. Predanje dalje kaže da je German prorekao da će budući car, Kopronimov otac, doneti „nečistu jeres“. To proročanstvo se, prema priči i ispunilo.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

U vreme dok je German vršio službu patrijarha, Carigrad su opsedali Saraceni, ali su građani ipak odoleli i spasili Carigrad. Pobeda je pripisivana božjoj volji, a German je bio mišljenja da je to potvrda pobožnosti koju je narod iskazivao prema svetim slikama.

Car Lav IV Hazar, koji se upravo u to vreme ustoličio (717.), bio je drugačijeg mišljenja, te je smatrao idolopoklonike opasnošću. Preduzeo je reformatorske mere koje su podrazumevale uklanjanje ikona, a na jednom javnom skupu 7. januara 730. godine se i izjasnio protiv slavljenja ikona.

Zbog toga što mu se otvoreno suprotstavio, German se povukao u manastir, gde je i skončao.

Patrijarh je bio 14 godina i pet meseci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Likizhr

    25. maj 2016 | 08:29

    Ovaj ne sluzi bibliskom bogu jer on mrzi ikone i kipove ,vjerojatno se borio protiv njega i zato ga se sada slavi ,tu nesto ne stima

  • victoria

    25. maj 2016 | 10:07

    Zar je vazno sta neki covek misli o obozavanju slika i ikona? Valjda je najvaznije sta Bog o tome misli. U Svetom Pismu se idolopoklonstvo osudjuje. Kaze se da takvi nece naslediti nebesko kraljevstvo. Obozavanje idola je pagansko kao i obozavanje svetaca i andjela. Na primer Jupiter, bog mora, je sada Nikola a Marija je zamenila Artemidu. Isus kritikuje one kojima je predanje vaznije od Bozje Reci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA