≫ 

Pravoslavni vernici danas slave SVETICU koja je posle SMRTI lečila ljude od NAJTEŽIH BOLESTI

Časno je stradala 177. godine. Iz njenih moštiju poteklo je miro, kojim su se lečili bolesnici od najtežih bolesti

  • 2

Pravoslavna crkva i vernici slave danas svetu mučenicu Glikeriju, ćerku guvernera Rima. Posle očeve smrti, osiromašila je i naselila se u Trajanopolju u Trakiji. U vreme nečestivog cara Antonina, Glikerija je izvedena da prinese žrtvu idolu Dijevom. Nacrtala je krst na svome čelu, pa kad ju je namesnik carski upitao, gde je njena lampada, Glikerija je pokazala krst na čelu i rekla: "Ovo je moja lampada".

Po njenoj molitvi grom udari u idola i razbi ga u komade. Namesnik se razbesneo i naredio da  Glikeriju stave u tamnicu, rešen da ona umre od gladi. Anđeo božji javio se Glikeriji i davao joj nebesku hranu. Posle izvesnog vremena, kada je namesnik mislio da je mučenica skončala od gladi, otvori tamnicu i začudi se, kad je vide zdravu, svetlu i veselu.

Tamničar Laodikije, videvši to čudo, i sam ispovedi Hrista Gospoda, i odmah bi posečen.

Foto: naosagiasbarbaras.gr Foto: naosagiasbarbaras.gr

Glikerija je tada bačena pred oganj, ali ostala je nepovređena od njega. Stojeći usred ognja, hvalila je Gospoda, spominjući čudo na tri otroka u peći vavilonskoj.

Najzad je bačena pred lavove, i pomolila se Bogu, ova sveta devica predala je dušu svoju Gospodu, za koga je junački pretrpela mnoge muke.

Časno je stradala 177. godine. Iz njenih moštiju poteklo je miro, kojim su se lečili bolesnici od najtežih bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA