≫ 

Vernici slave SVECE koje su STRAVIČNO MUČILI, jer nisu želeli da prinesu žrtve IDOLIMA!

Ovi mučenici nisu hteli da se odreknu hrišćanstva, i zato su časno postradali za vreme cara Dekija

  • 7
Foto: static4.libertatea.ro Foto: static4.libertatea.ro

Pravoslavni vernici i srpska pravoslavna crkva danas obeležavaju dan svetih Petra, Hristine, Pavla, Dionisija i Andreja. Ovi mučenici su hrabro podneli muke za Hrista, i nastradali na ovaj dan.

Petar je bio mladić divan i snažan telom, i hrabar duhom u veri hrišćanskoj. Pošto su ga neznabošci uhvatili i izveli pred sud, želeli su da ga privole da se pokloni njihovoj boginji. Ali on je odgovorio da se on neće pokloniti tako gnusnoj boginji, koju i oni sami nazivaju bludnicom.

Tada je namesnik naredio da ga vežu za točkove, i tako ga rastrgnu, lomeći mu kosti pritom. Pošto mu ništa nisu mogli, najzad su mu odsekli glavu mačem.

Zatim su dvojicu, koji su sebe predstavljali hrišćanima, Andreja i Pavla, poslali u tamnicu kod Dionisija, koji je već bio zatvoren. Sutradan su ih izveli i tražili da prinesu žrtvu velikoj boginji Dijani. Pošto oni to nisu priznavali, niti želeli da joj se poklone, namesnik je odlučio da ih bičuju, a onda predaju narodu na volji.

Narod ih je dočekao i proterao izvan grada gde su nastavili da ih kamenuju, i tako su završili svoje živote.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Sve to je gledala jedna devojka Hristina, koja je bila devica, i želela je da zajedno sa njima i ona postrada za Hrista. Namesnik je naredio da je vode i da je obeščaste i ubiju. Ali, anđeo božji bio uz nju i čuvao je sve vreme, tako da joj se ništa nije dogodilo.

Kad su to čuli, mučitelji su je našli, i posekli mačem.

Sve ovo dešavalo se za vreme vladavine cara Dekija, koji je bio veliki progonitelj hrišćana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • victoria

    31. maj 2016 | 10:35

    Dijana ili Artemida je zamenjena Marijom, bogorodicom. Lukavo smisljeno od strane pagana koji su se na nicejskom saboru uvukli u crkvu. Ako se necete klanjati Dijani klanjajte se Mariji. Klanjajte se plejadi bogova u formi svetaca i andjela. Danas se hriscani klanjaju laznim bogovima ukljucujuci i druge idole kao sto su sebicne zelje, materijalizam, nemoral i mnogo toga. Sveto Pismo je jasno da se treba klanjati iskljucivo Bogu stvoritelju u Isusovo ime.

  • Zule

    31. maj 2016 | 14:44

    Umrli zbog gluposti

  • Isko

    31. maj 2016 | 09:46

    Anđeo je čuvao, a ovi je posekli mačem?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA