≫ 

Otvoren najduži tunel na svetu, na gozbi u Švajcarskoj bili svetski lideri! (VIDEO) (FOTO)

Švajcarska svečano otvara 57 kilometara dugačak železnički tunel Gotard, najduži na svetu, koji će omogućiti bolju protočnost i povećati saobraćaj između severa i juga Evrope. Pratite uživo ovaj neverovatan događaj

  • 7

U Švajcarskoj je završeno otvaranje najdužeg tunela na svetu, koji je punih 17 godina rekonstruisan. Svečanosti prisustvuju mnogi svetski zvaničnici, među kojima i predsednik Francuske Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Otvaraju najduži tunel na svetu posle 17 godina rekonstrukcije (FOTO) (VIDEO)

Ceremoniji otvaranja prisustvovalo je 1.100 zvanica među kojima su i italijanski premijer Mateo Renci i švajcarski zvaničnici. Pozdravljajući okupljene u Erstfeldu, kod severnog ulaza u tunel, predsednik Švajcarske Konferedecije Joham Šnajder-Aman rekao je da je taj tunel "ogroman korak za Švajcarsku, ali i za njene susede i ostatak kontinenta", prenosi Bi-Bi-Si.

Potom su, uz vatromet, dva voza krenula u suprotnim pravcima kroz tunel, jedan ka severu, a drugi ka jugu, svaki prevozeći na stotine ljudi koji su dobili karte na konkursu, čime je formalno otvorena nova ruta.

Švajcarska federalna železnička služba navela je i da se očekuje se da će se broj putnika u vozovima na dnevnom nivou povećati sa trenutnih 9.000 na 15.000 do 2020. godine.

Printksin: Youtube/Ruptly TV Printksin: Youtube/Ruptly TV

Nakon što je danas zvanično otvoren, Gotard će sa prvog mesta najdužnih tunela na svetu zameniti 53,9 kilometara dug japanski tunel Seikan.

Tunel Gotard je dugačak čak 57 kilometara i prolazi kroz samo srce švajcarskih Alpa. Skiciran je prvo 1947. godine, ali je njegova gradnja počela 17 godina kasnije. Ima jednu traku, a povezuje švajcarske gradove Ersfeld i Bodio u kantonu Tićino.

Testiranje železnice počeće u sredu 1. juna, a prvi putnici očekuju se u decembru ove godine.

Printksin: Youtube/Ruptly TV Printksin: Youtube/Ruptly TV

Oko 28,2 miliona tona planinskog kamenja je iskopano za njegovu izgradnju, a procenjeno je da je potrošeno oko 10,6 milijardi evra.

Printksin: Youtube/Ruptly TV Printksin: Youtube/Ruptly TV

Za otprilke oko sat vremena se skrati putovanje ukoliko se ide ovim tunelom. Zbog neravnog tunela Alpa, povezuje važne gradove kao što su Milan i Cirih, što nije mala stvar.

Printksin: Youtube/Ruptly TV Printksin: Youtube/Ruptly TV

Zahvaljujući tunelu koji je potpuno ravan celom dužinom, vozovi će moći da putuju 250 kilometara na sat. Tunel se na nekim delovima spušta duboko pod zemlju, a na nekima podiže.

Printksin: Youtube/Ruptly TV Printksin: Youtube/Ruptly TV

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • David

    1. jun 2016 | 14:09

    U srbiju kad bi napravili toliko dugacak tunel kostalo bi oko 100.000 milijade eura jel kod nas se radi dugacije .

  • Boban

    1. jun 2016 | 13:52

    I kod nas isto Zajcar Nis vozom prosecna brzina 40km h idem ka evropm punom brzinom

  • Жика

    1. jun 2016 | 15:11

    Свака им част,на томе треба да се учимо.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA