SRPKINJE MASOVNO BIRAJU CARSKI REZ: Svaka treća se ne porodi prirodnim putem!

Smrtnost majki tokom i posle ovakvog porođaja je dva do četiri puta veća u odnosu na prirodni porođaj

  • 11

Sve više trudnica u Srbiji odlučuje se za porođaj carskim rezom, pa se godišnje u našoj zemlji na ovaj način završi između 25 i 30 odsto porođaja čime zauzimamo visoko šesto mesto u Evropi.

U odnosu na 80-te godine, kako se moglo čuti danas na 60. ginekološko-akušerskoj nedelji Srpskog lekarskog društva, kada se tek osam odsto porođaja obavljalo carskim rezom, taj procenat je danas drastično veći, a eksplozija porođaja na ovaj način zabaležena je 90-tih godina.

Zašto se svaki treći porođaj u Srbiji završava CARSKIM REZOM?

Takav trend se nastavio i danas, iako stručnjaci upozoravaju da je smrtnost majki tokom i nakon porođaja carskim rezom dva do četiri puta veća u odnosu na smrtnost prilikom prirodnog porođaja. 

- Danas je carski rez kao operacija postao kontroverza. Postao je sigurna operacija ali i intervencija koja je dosta kritikovana. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije jeste da nema opravdanja za procenat carskih rezova iznad 15 odsto. Od 2005. godine on u Evropskoj uniji iznosi 19 odsto. Najviši je u Italiji - 36 odsto, zatim u Portugaliji, gde je 30 procenata, dok je u Holandiji 15. Što se Srbije tiče  1995. godine procenat porođaja carskim rezom bio je od osam do deset, a 2005. godine od 25 do 30 odsto - navodi dr Snežana Rakić, direktorka Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front".

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

U Srbiji se, prema njenim rečima, danas obavi 17.000 carskih rezova.

- Odnosno dva na sat a 50 dnevno. Primera radi, u Kragujevcu je prošle godine od 2.352 porođaja 560 bilo carskim rezom, u Nišu je od 3.182 porođaja bilo 824, u Novom Pazaru od 1.545 -307. U GAK "Narodni front" procenat porođaja carskim rezom je iznosio 30, a 2000. godine 16, 9 - rekla je dr Rakić.

PRIRODAN CARSKI REZ: Pogledajte kako beba sama izlazi iz stomaka (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Ona je dodala i da se 70 odsto trudnica koje nose blizance porodi na ovaj način, kao i 78 odsto žena koje su u drugom stanju ostale putem vantelesne oplodnje.

Printskrin: Facebook/Pregnancy Videos Printskrin: Facebook/Pregnancy Videos

Ali, zašto je to tako? Doktor Ana Mitrović Jovanović, ginekolog u GAK “Narodni front”, kaže da porast procenta carskog reza ima opravdanje do jedne granice u tercijarnim ustanovama jer se tu javljaju pacijentkinje sa najtežim slučajevima. Ukoliko se carskim rezom smanjuje broj beba sa posledicama traumatičnog vaginalnog porođaja, takođe je opravdan, ali svaki dalji porast procenta carskog reza, preko 20 odsto u ustanovama koje imaju patologiju trudnoće, ne dovodi do smanjenja perinatalnog morbiditeta i mortaliteta, što znači da nema realnog opravdanja.

POMODARSTVO ILI POTREBA: Trudnice sve češće biraju carski rez!

Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

 

Još jedan i veoma bitan razlog za porast carskih rezova, kaže dr Mitrović Jovanović leži u činjenici da se danas veliki broj žena odlučuje da rađa u kasnijem životnom periodu, a samim tim kada je žena starija postoji i veći rizik od same trudnoće, kao i komplikacija na porođaju, pa se lakše i češće kod tih žena odlučuje na ovaj vid završetka trudnoće.

U značajnom porastu je i uspeh metoda lečenja steriliteta, kao što je vantelesno oplođenje, i veliki procenat blizanačkih i uopšte višeplodnih trudnoća, koje povećavaju broj carskih rezova – kaže dr Mitrović Jovanović, i dodaje kako takođe treba znati da porođaj posle carskog reza u preko 70 odsto se u sledećoj trudnoći ponovo završava carskim rezom, i to dodatno povećava procenat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anakonda

    3. jun 2016 | 08:51

    Carski rez je najmanje carski. To je prava operacija, sa posle hiljadu cevi, infuzijom, itd, itd... Ko ne mora, bolje da ide normalno , prirodno.. Ali žene misle da je to čarobni štapić, bez bola da dobiješ dete... Boli, itekako. I više. Mnooogo više.

  • Musli

    3. jun 2016 | 13:21

    Tri puta sam se porodila prirodno..i to treci pit u auto...znači ispred bolnice..pose ustala ušetala u bolnicu...kolko zvuči neverovatno..ali istina..to ništa nije..ako bog da dok malo odrastu, pa cu i četvrto

  • DH

    3. jun 2016 | 11:45

    Ja dva puta prirodno,oba puta 3,5h Trajalo..U zivotu se ne bi na carski porodila..Ovako sam ustala dva sata posle porodjaja kao da se nisam ni.pprodila..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA