≫ 

Ako u sredu 8. juna odete na neki ŠALTER, ČEKA VAS VELIKO PRIJATNO IZNENAĐENJE!

- Za izdavanje izvoda su se plaćale takse, a zakon predviđa da provera informacije koju radi službenik bude besplatna - rekla je Udovički

  • 28

Od 8. juna počinje proces u kome treba da se promeni način na koji uprava razmišlja i način na koji će građani biti usluženi, rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički, agenciji Beta.

SMRT FORMULARIMA, SLOBODA NARODU: Nema više čekanja na izvode i uverenja!

Ona je dodala da će građani moći da se žale ako im iz državne uprave budu tražili podatke koje već imaju u sopstvenoj evidenciji. Zakon predviđa i kazne za službenike, ako građanin podnese prekršajnu prijavu.

NOVA PRAVILA: Napokon bez gužve na šalterima u Srbiji!

- Za početak očekujemo da uprava prestane da traži informacije koje su sadržane u ličnoj karti, odnosno izvode iz knjige rođenih, državljanstvo i dokaz o prebivalištu - istakala je Udovički i naglasila da nema potrebe da se izvodi donose posebno, zajedno sa ličnom kartom.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prema njenim rečima, u mnogim lokalnim samoupravama već primenjuju neku razmenu podataka i od kad je Zakon o opštem upravnom postupku usvojen rade na tome da savladaju i razmenu o svim podacima u službenim evidncijama.

- To ne znači da će prestati potreba da se ikakva uverenja pribavljaju. Na primer informacije koliko zarađujete, gde ste zaposleni, uverenja o zdravstvenom stanju i slična uverenja, ne stoje u službenoj evidenciji i moraće se i dalje pribavljati - rekla je ona.

Udovički je navela da očekuje da se ne samo smanji nepotrebno dupliranje informacija, već da se promeni i način razmišljanja uprave.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ta fleksibilnost je normalna u drugim zemljama. Naša tradicija je da uprava i pravosudni sistem jako bukvalno tumače propise i moramo da izađemo iz toga - rekla je Udovički i dodala da je da će biti organizovane obuke za službenike.

- Izvod iz matične knjige rođenih, uveranje o državljanstvu i dokaz o prebivalištu su tri dokumenta za koji nema potrebe da se posebno traže i građani na tome treba da insistiraju - rekla je Udovički.

Građani će na ovaj način kako je objasnila, uštedeti novac, ali i vreme.

- Za izdavanje izvoda su se plaćale takse, a zakon predviđa da provera informacije koju radi službenik bude besplatna - rekla je Udovički.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Ona je podsetila i da je stari zakon predviđao da se od građana ne sme tražiti podatak koji uprava već poseduje, ali da se ta obaveza nije poštovala.

Zakon o opštem upravnom postupku koji je Skupština Srbije usvojila krajem februara, građanima i privredi treba da obezbedi lakše dobijanje neophodne dokumentacije. Građani će podnositi zahteve, a dokumenta će pribavljati državni organi iz službenih evidencija, a biće oslobođeni i od plaćanja takse za ta dokumenta. Puna primena zakona počinje od juna 2017. godine.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa M.

    4. jun 2016 | 16:13

    Bez brige narode, izmisliće već oni da ako si rođen u jednoj, a živiš u drugoj opštini mora da se donese izvod.

  • TIHOMIR

    4. jun 2016 | 21:33

    Kada ce prestati overa UPUTA u fondu PIO kada lekar doma zdravlja iz unutrasnjosti uputi pacijenta uputi specijalistima u gradskim klinikama. Zasto sr nr veruje lekaru koji je upuz napisao? Dokle ce se msltretirati ljudi i izlagati nepotrebmim troskovima?.

  • Pas laje vetar nosi

    4. jun 2016 | 18:26

    Браво, Кори!Само да се то и обистини. Сећам се сличне приче кад су увођени јединствени мат.бројеви. Сви подаци ће бити у л.к. нећемо морати да вадимо изводе из матичне књиге рођених, пријаве боравка итд.Као што сви знамо мало морген што би рекао Слоба. Бојим се да се историја не понови.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA