Pravoslavni vernici danas slave sveca kome je glava odsečena i tri puta sahranjivana

U osmom veku, u vreme ljutog ikonoborstva, glava Svetog Krstitelja beše preneta u mesto Komane u Kapadokiji, mesto progonstva svetog Jovana Zlatoustog

  • 0
Foto: crkvenikalendar.com Foto: crkvenikalendar.com

Na današnji dan, 7. juna 2016. godine, pravoslavni vernici obeležavaju treće obretenije glave svetog Jovana Krstitelja. U osmom veku za vreme ikonoborstva glava Svetog Jovana je preneta u mesto Komane, mesto progonstva Svetog Jovana Zlatoustog.

U osmom veku, u vreme ljutog ikonoborstva, glava Svetog Krstitelja beše preneta u mesto Komane u Kapadokiji, mesto progonstva svetog Jovana Zlatoustog.

Međutim, kada je ikonoborstvo prestalo u vreme cara Mihaila i patrijarha Ignjatija 850. godine, glava Svetog Jovana je preneta u Carigrad i tamo položena u pridvornoj carskoj crkvi.

Prepodobni Teodor Studit (koji se slavi 11. novembra) održao je divnu pohvalu u čast ovog trećeg obretanja česne glave Svetog Krstitelja, a izgleda da je sveta Glava Preteče i Krstitelja Gospodnjeg bila i u njegovom studitskom manastiru.

Inače, glava Svetog Jovana je posečena po želji zlobne Irodijade. Upravo je ona naredila da se njegova glava ne sahranjuje zajedno sa telom, jer se plašila da će prorok nekako vaskrsnuti. Međutim, njena dvorkinja Jovana nije mogla da trpi da glava Božjeg čoveka ostane na beščasnom mestu, te je tajno iskopa i odnese u Jerusal gde ju je sahranila na gori Jeleonskoj. Kada je Irodijadin muž Irodije saznao za Isusova čuda koja se događaju, uplašeno reče:

- To je Jovan koga sam ja posekao, on ustade iz mrtvih!

Srpska pravoslavna crkva ovaj praznik praznuje 25. maja po julijanskom, odnosno 7. juna po gregorijanskom kalendaru, a ukupno je bilo tri obretenija glave svetog Jovana Krstitelja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA