≫ 

Mlekari traže da se smanji uvoz mleka iz EU, jer su POSLEDICE mnogo veće nego što mislite!

Predstavnici mlekarske industrije žele da očuvaju domaću sirovinsku bazu i pronađu održiv model za očuvanje primarne proizvodnje mleka

  • 3

Predstavnici mlekarske industrije Srbije zatražili su da se zadrže zaštitne mere – prelevmani na uvoz mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja EU i nakon 30. juna 2016. godine, kako bi se očuvala domaća sirovinska baza i pronašao održiv model očuvanja primarne proizvodnje mleka. Rast cena mleka u inostranstvu imao bi direktan uticaj na povećanje troškova života u Srbiji, ocenili su predstavnici domaće mlekarske industrije.

SRBIJU ĆE PREPLAVITI MLEKO: Ovo je rezultat najnovijih mera EU

Jedinstven stav mlekarske industrije da je neophodno zadržati postojeći režim zaštitnih mera dogovoren je na jučerašnjoj sednici Grupacije mlekarske industrije PKS, koja okuplja vodeće proizvođače i prerađivače mleka u Srbiji. Sednici Grupacije mlekarske industrije prisustvovali su i predstavnici Grupacije za stočarsku proizvodnju, koji se bave govedarstvom.

Foto: Profimedia/Juice Images Foto: Profimedia/Juice Images

Gubitak domaće sirovinske baze mlekarske industrije, stvara mogućnost da domaće tržište postane zavisno od uvoza mleka i mlečnih proizvoda, koji učestvuju u vrednosti minimalne potrošačke korpe sa oko 8,82 odsto, a prosečne potrošačke korpe sa 7,02 odsto.

UPOREDILI SMO CENE HLEBA, MLEKA I ULJA 1991. I DANAS: Zapanjiće vas koliko se sve promenilo!

Kako je istaknuto, stočarstvo u Srbiji zasnovano je na malim i srednjim gazdinstvima koja su vlasnici dve trećine uslovnih grla stoke. Udeo stočarstva u vrednosnoj strukturi poljoprivredne proizvodnje iznosi oko 33,1 odsto, što je veoma malo s obzirom na raspoložive zemljišne površine. Smanjenje stočnog fonda utiče i na smanjenje broja zaposlenih na farmama koje proizvode sirovo mleko. Negativan efekat, osim manjka radne snage, ogleda se i u padu broja stanovnika i nepovoljnom prirodnom priraštaju u tim regionima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA