≫ 

Pušači u Srbiji mesečno daju - PETINU PLATE na cigarete!

- Struktura duvana na crnom tržištu u Srbiji je takva da 80 odsto čini rezani duvan, a 20 odsto švercovane cigarete. Potrošači se odlučuju na nelegalnu trgovinu onda kad nemaju novac da plate cigarete. Zato toga nema u Makedoniji, jer su tamo cigarete najjeftinije - objašnjava Pekez

  • 5

Svaki pušač u Srbiji da petinu svog budžeta mesečno na cigarete i po tome spadamo u jedne od onih kojima je lošije u regionu. S obzirom na to da prema kalendaru akciznog plana, akcize treba da poskupe u julu mesecu, izvesno je da će udar na budžet pušača biti još veći.

NOVO POSKUPLJENJE CIGARETA: Od 1. jula veće akcize

Naime, prema podacima koje je izneo direktor korporativnih poslova i komunikacija kompanije JTI Goran Pekez, od zemalja zapadnog Balkana, samo 11 odsto dnevnog dohotka je potrebno da izdvoje potrošači da bi kupili paklu cigareta dnevno u Sloveniji. Iza nje je Hrvatska sa 16 odsto, pa crna Gora sa 17 odsto, pa Srbija, Kosovo i Albanija sa 19 odsto. Najteža situacija je u Bosni gde je za cigarete potrebna četvrtina budžeta dnevno.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pet JEZIVIH pokazatelja da SMESTA morate da prestanete da pušite!

To se navodi kao jedan od razloga što je tamo najrasporostranjenije crno tržište.

BiH ima ozbijan problem sa švercom i nelegalnom trgovinom duvanskih proizvoda. Zato je potrebna hitna revizija politike u Bosni, poručio je Pekez. Kao najveći razog koji pogoduje ilegalnom tržištu duvana, naveo je dostupnost rezanog duvana u zemljama regiona.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Struktura duvana na crnom tržištu u Srbiji je takva da 80 odsto čini rezani duvan, a 20 odsto švercovane cigarete. Potrošači se odlučuju na nelegalnu trgovinu onda kad nemaju novac da plate ciarete. Zato toga nema u Makedoniji, jer su tamo cigarete najjeftinije - objašnjava Pekez.

Prema akciznom kalendaru, novo poskupljenje akciza se očekuje u julu mesecu, a na kraju godine će biti dogovoren novi kalendar akciza za sledeću godinu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ministri vlada EU imaju planirani program poreskih opterećenja i to je veliki napredak u poslednjih šest, sedam godina. Prema tom planu, sve zemlje koje nisu u Evropskoj uniji, treba da usklade svoje poreske sisteme tako da visina minimalne akcize bude 90 evra na 1.000 cigareta. Novim članicama je ostavljen prelazni period od četiri godine od momenta ulaska u EU.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Razlika između pluća pušača i nepušača će vas ZAPANJITI (VIDEO)

Ovo, kako je rekao Pekez, neće moći da važi za Srbiju, ako ne dođe do rasta plata.

Inače, duvanska industrija i nafta čine četvrtinu prihoda budžeta, a duvanska industrija je najredovniji platiša i ima 12 odsto udela u prihodima.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srdjan

    10. jun 2016 | 18:00

    hahaha.vazi mozda petinu premijerske plate..a ovako trecinu..dajte pa.ko.ima.platu vecu od 30000.

  • Б

    10. jun 2016 | 12:45

    То јеправа држава што би пунила буџет из производње царине идругих нормалних извора кадаможе да диже порезе смањује социјална давања итд.Свака част експерти.

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    10. jun 2016 | 12:04

    By the way ovu kartu je pred sobom imao American tobacco kad je otvarao fabrike u Srbiji ---a kad potrujemo Balkance onda će zemlja biti jeftinija•••profita nikad dosta /Jer to je jedini Smisao@

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA