OLAND PRETI: Ne pokušavajte da ometete EURO 2016. SINDIKATI: Nastavljamo štrajk

Francuska je na udaru protesta u industrijskom sektoru zbog reformi u domenu rada, a na utakmicu kojom se danas otvara šampionat mogao bi da se odrazi štrajk železničara

  • 3

Francuski predsednik Fransoa Oland upozorio je francuske štrajkače da ne pokušavaju da protestima zbog novog zakona o radu ometu Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje danas počinje u toj zemlji.

U FRANCUSKOJ BESNI "RAT": Nestašica benzina, narod na ulicama, policija sve nasilnija (FOTO) (VIDEO)

Oland je poručio da su svi dužni da obezbede tok takmičenja bez incidenata, prenosi Bi-Bi-Si.

- Apelujem na osećaj odgovornosti svakog od vas jer, ako država mora da obavlja svoju dužnost - a hoće, preduzeće sve potrebne mere, onda i oni koji učestvuju u protestima ili ih organizuju treba da preuzmu svoju odgovornost kako bi ovaj veliki događaj mogao biti zajednički narodni praznik - istakao je francuski predsednik.

Ministar sporta Tijeri Brajar pozvao je sindikate da misle na fudbalske navijače.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Iako postoje vremena kada se štrajkovi mogu održavati, sutra ćemo imati događaj tokom kojeg će takve akcije sprečiti neke navijače da dođu do stadiona -  upozorio je on.

Mašinovođa Beranžer Sernon, koji je i generalni sekretar sindikata CGT, neumoljivo kaže da "nisu štrajkači ti koji određuju kalendar".

- Nismo mi odlučili da se EURO održi sutra. U toku je socijalni pokret, reorganizacija rada se nastavlja, zakon o radu se nastavlja. Želimo da pregovori o kolektivnim sporazumima budu otvoreni za sve. Jeste da će to omesti prvenstvo, ali mi nastavljamo štrajk - rekao je on.

Foto: Guliver/ Walton/Getty Images Foto: Guliver/ Walton/Getty Images

Kako je dodao, ulažu se napori da se situacija reši, mada su se dosad ticali samo Nacionalne železnice (SNCF).

Francuska je na udaru protesta u industrijskom sektoru zbog reformi u domenu rada, a na utakmicu kojom se danas otvara šampionat mogao bi da se odrazi štrajk železničara, navodi Bi-Bi-Si.

Mašinovođe prete štrajkom na liniji koja vodi do Stadiona Francuske u pariskom predgrađu Sen-Deni, gde će se večeras igrati utakmica između selekcija Francuske i Rumunije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Fudbalske navijače koji su ove nedelje stigli u francusku prestonicu i nekoliko drugih gradova dočekao je neprijatan prizor i zadah nesakupljenog smeća na ulicama pošto sindikati blokiraju rad peći za spaljivanje.

Skoro 3.000 tona smeća stoji nesakupljeno na ulicama Pariza, saopštile su vlasti, a smeće se nagomilava i u Marseju, koji će biti domaćin četiri utakmice.

Francuska je, takođe, pod jakim merama bezbednosti otkako su u Parizu novembra prošle godine izvedeni džihadistički napadi, dok se istovremeno oporavlja od štete koju su joj prošle nedelje nanele poplave u centralnim i severnim regionima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Б

    10. jun 2016 | 12:37

    Ако је влади толико стало да протести престану нека повуче спорни закон јер није закон због протеста него је протест због закона.Французима је више стало до достојанства и људских права него до фудбала или можда влада као свака тиранија хиће да покаже да је све у реду.

  • Milorad

    10. jun 2016 | 11:51

    sta je sa ovim.nijeli i on diktator.skoro na pragu robovlasnistva,to im je demokratija.

  • Tutor

    10. jun 2016 | 19:28

    Padaj silo i nepravdo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA