Šta je Gardijan zamerio Kotoru? Prestižni list UPOZORAVA GRAĐANE NA TALAS NASILJA U CRNOJ GORI

U aprilu je ubijen muškarac za koga se veruje da je povezan sa pripadnikom narko-mafije. Grad je i u prošlosti dovođen u vezu sa takvim grupama: ozloglašeni narko-mafijaš Darko Šarić navodno je najveći investitor, a jedan od njegovih saradnika ubijen je na glavnom trgu 2010, prenosi Gardijan

  • 2

Uprkos tome što je Kotor - savršen za fotografisanje, okružen planinama, koji se spušta pravo na dugačku plažu - zauzeo prvo mesto na listi najvećeg izdavača turističkih vodiča i jezičkih priručnika na svetu “Lonely Planet” kao grad koji bi turisti trebalo da posete u ovoj godini, britanski list Gardijan ipak je upozorio svoje čitaoce na najnoviji talas nasilja u ovom crnogorskom letovalištu.

Evo šta sve naplaćuju u Crnoj Gori na letovanju, a nigde se u svetu NE NAPLAĆUJE!

Naime, reč je o oružanim obračunima između kriminalnih bandi, zbog kojih je vlada bila primorana da pošalje antiterorističku policiju na ulice sa ciljem da uspostave kontrolu.

U CRNOJ GORI NOĆU ISPUŠTAJU FEKALIJE U MORE: Turisti već stižu, a svuda se oseća smrad izmeta!

Kako prenosi Gardijan pozivajući se na podatke "Balkan insajta", u Kotoru se za tri meseca dogodilo šest oružanih incidenata, u kojima je ubijena jedna osoba.

Najnoviji talas nasilja izbacio je u prvi plan strahovanja zbog organizovanog kriminala i korupcije koji prete da ugroze sve veći ugled Crne Gore kao turističkog raja.

Međutim, predstavnici crnogorskog ministarstva za turizam izjavili su za britanski “Gardijan” da je Kotor potpuno bezbedan za turiste, kojih je prošle godine bilo više od 1,5 miliona.

- Incidenti koji su se za kratko vreme desili u Kotoru uticali su na utisak o gradu, pobudili sumnje, a kod nekih čak i strahovanje da nisu bezbedni - izjavio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Goran Danilović, koji je naredio da se hitno preduzmu dodatne mere kako bi se građani i turisti osećali bezbedno i kako bi počinioci zločina bili privedeni pravdi.

Foto: Wikipedia/Ggia Foto: Wikipedia/Ggia

- Moramo da se suočimo s problemom i uhvatimo u koštac sa organizovanim kriminalom - rekao je Danilović, čiji je stav da će Crna Gora biti prva sledeća zemlja koja će ući u EU.

Poslednji incident je bio oružani sukob između protivničkih narko-bandi koje operišu u Kotoru.

U aprilu je ubijen muškarac za koga se veruje da je povezan sa pripadnikom narko-mafije. Grad je i u prošlosti dovođen u vezu sa takvim grupama: ozloglašeni narko-mafijaš Darko Šarić navodno je najveći investitor, a jedan od njegovih saradnika ubijen je na glavnom trgu 2010, piše britanski list.

Crnogorske mafijaške grupe obogatile su se i ojačale u vreme ratova na teritoriji bivše Jugoslavije 1990-tih godina, a bande umešane u krijumčarenje kokaina i pranje novca posebno su aktivne u Kotoru. Kriminalne grupe su ponekad delovale uz blagoslov zvaničnika i državnih institucija, navodi “Mans”, crnogorska nevladina organizacija za borbu protiv kriminala i korupcije.

Iako je situacija u gradu mirna zahvaljujući pojačanom prisustvu policije, direktor Turističke organizacije Kotora Mirza Krčić kaže da je zabrinut zbog mogućih posledica po lokalnu ekonomiju.

- Moramo da brinemo i moramo da sačuvamo grad od kriminalnih aktivnosti. U poslednjih nekoliko godina trgovina drogom je poprimila veće razmere - kaže Krčić.

Foto: Zdenka Janković / Moja Crna Gora Foto: Zdenka Janković / Moja Crna Gora

Uprkos tome, Krčić tvrdi da je Crna Gora jednako bezbedna kao i bilo koja druga zemlja u regionu i da su retki slučajevi džeparenja jedini problemi s kojima su se turisti prošle godine suočavali.

Svetski savet za turizam i putovanja očekuje da će se u narednih deset godina crnogorski turizam najbrže razvijati u svetu, zahvaljujući životpisnim primorskim gradovima i impresivnoj obali okruženoj planinama.

Od kada je proglasila nezavisnost od Srbije 2006. godine, država od svega 622.000 stanovnika postala je omiljeno odredište turista i poznatih ličnosti iz Evrope, podseća britanski list.

Ljubomir Filipović, donedavno zamenik gradonačelnika Budve, izjavio je da strahuje da će “borba oko teritorija” u Kotoru stvoriti utisak da Crna Gora nije bezbedno mesto i ugroziti proces pristupanja Crne Gore EU.

- Postoji ogroman problem sa organizovanim kriminalom - izjavio je diplomata iz jedne države EU. On kaže da zbog veza između porodica u gusto isprepletanoj mreži crnogorskog društva “ne znate koji čvor prvo da odvežete”, uprkos najnovijem napretku u borbi protiv korupcije na visokom nivou.

- Međutim, ne verujem da će se mnogo potresti zbog toga, osim ako neko od turista ne bude ugrožen ili povređen - dodao je neimenovani diplomata.

(Telegraf.rs / TheGuardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA