KOSOVSKI HAKER radio za ISIS i krao podatke o AMERIČKOJ VOJSCI: Procureli brojevi i lozinke 1.300 vojnika

Ardit Ferizi (21), poznat po hakerskoj šifri "Th3Dir3ctorY", bio je lider grupe kosovskih Albanaca pod nazivom "Kosovska hakerska bezbednost"

  • 3
Foto: Malaysian police Foto: Malaysian police

Kosovar Ardit Ferizi optužen je da je hakovao kompjutere pripadnika oružanih snaga SAD za potrebe Islamske države, a na sutrašnjem ročištu će, kako je sud najavio, priznati krivicu, javlja AP.

HAKER S KOSOVA ukrao lične podatke američkih vojnih funkcionera i dao ih ISIS-u. Čeka ga surova kazna

Prema sudskim podacima, ročište na kojem će se Ferizi izjasniti kao kriv zakazano je u američkom oblasnom sudu u Aleksandriji.

Ferizi se prvobitno izjasnio kao nedužan po optužbama za pružanje materijalne podrške teroristima i krađu identiteta, za šta mu preti maksimalna kazna zatvora u trajanju od 35 godina, navodi američka agencija.

Ferizi (21), poznat po hakerskoj šifri "Th3Dir3ctorY", bio je lider grupe kosovskih Albanaca pod nazivom "Kosovska hakerska bezbednost", pokazuju podaci FBI-ja.

Foto: Profimedia/Fancy Foto: Profimedia/Fancy

Tužioci navode da je Ferizi prošle godine hakovao privatne računare i Islamskoj državi dostavljao imena, lozinke za elektronsku poštu i brojeve telefona više od 1.300 pripadnika američke vojske.

Islamska država je u međuvremenu objavila dobijene podatke na Tviteru uz upozorenje da će vojnike napasti u njihovoj sopstvenoj zemlji.

Foto: Wikipedia/Fæ, Profimedia/Alamy, U.S. Army Foto: Wikipedia/Fæ, Profimedia/Alamy, U.S. Army

Ferizi je uhapšen u Maleziji u oktobru 2015. godine, a od januara se suočava sa optužbama.

Kada je protiv njega podignuta optužnica, američko Ministarstvo pravde je saopštilo da je to prvi slučaj te vrste i da pokazuje rešenost američkih vlasti da se suoče i osujete pokušaje ID da na nišan uzima Amerikance, "u kakvom god obliku i gde god da se to desi", navodi američka agencija.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    14. jun 2016 | 13:03

    Neka ih stite opet i neka podrzavaju nezavisni Kosovo, tek ce imati muke i probleme sa njima, ali neka, sto su trazili to su i dobili.

  • Tutor

    14. jun 2016 | 21:07

    Rani kera da te ujede.

  • Soker

    14. jun 2016 | 16:55

    Jak haker, kada su ga ošacovali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA