PROTEST "STOP ANARHIJI" U PETAK U NOVOM SADU: Profesori fakulteta predvode nezadovoljne građane

Protestni skup biće održan ispred pokrajinskog Javnog servisa, a na čelu će biti profesori Medicinskog i Filozofskog fakulteta

  • 2

Građanski skup "Stop anarhiji", protiv odlazećeg rukovodstva Radio Televizije Vojvodine i odlazećeg premijera Vojvodine Bojana Pajtića biće organizovan u petak u Novom Sadu, a organizatori skupa su ugledni profesori, publicisti i novinari.

Prema rečima organizatora mitinga, koji će biti održan ispred pokrajinskog Javnog servisa, oni na ovaj način žele da ukažu na političko eksploatisanje slobode medija, piše Informer

Profesor Filozofskog fakulteta u Novm Sadu Nenad Krstić, profesor Viktor Til sa Medicinskog fakulteta i novinar i publicista Milorad Vukašinović kažu da je skup organizovan na inicijativu više nevladinih organizacija i grupa građana koje žele da kažu "ne" anarhiji koja se pojavila poslednjih nedelja u Srbiji.

U petak miting u Novom Sadu protiv RTV-a i Pajtića

Publicista Milorad Vukašinović kaže za Informer da se ova inicijativa protivi tome da bilo ko delegitimiše političku volju koju su građani iskazali na izborima.

- Na RTV je 95 odsto kolega časno i odgovorno obavljalo svoj posao, dok je privilegovana manjina od 2008. godine teško zloupotrebljavala svoje uredničke pozicije. Ta manjina posle izbora oseća da gubi privilegije koje su i finansijskog karaktera i zato nastoji da ceo problem politizuje. RTV je bio ispostava političke strukture koja je u Vojvodini ubedljivo izgubila izbore u aprilu i očigledno s tim ne može da se pomiri - naglašava Vukašinović za Informer i dodaje da će zatražiti od UO RTV da što pre objavi kako je trošen novac građana, zašto su pojedini urednici imali basnoslovne honorare i kako su zaključivani ugovori sa takozvanim "nezavisnim produkcijskim kućama".

Prema njegovim rečima, sa skupa će poslati i poruku da se što pre formira pokrajinska i republička vlast:

- Treba ispoštovati političku volju građana. Takođe, moramo sprečiti postojanje institucionalnog vakuuma koji pojedine političke strukture koriste za ostvarivanje sopstvenih interesa - rekao je Vukašinović.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

PAJTIĆ PSOVAO U PARLAMENTU: Skandal u Skupštini, pogledajte šta je rekao šef poslaničke grupe DS (VIDEO)

Profesor Filozofskog fakulteta Nenad Krstić kaže da su mnogi podržali ovaj apel.

- Javni poziv je potpisala grupa profesora sa Filozofskog i Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Apel je upućen svim univerzitetima u Srbiji i najširoj javnosti. Problemi se rešavaju u institucijama, jer svaka revolucija izvedena na ulici donosi lošiju vlast od prethodne. A takva vlast će kad-tad biti skinuta nekom novom pobunom - rekao je Krstić.

Analitičar Branko Radun ističe da najavljeni protest pokazuje da postoji drugo mišljenje od onog koje zastupaju pokretači inicijative "Podrži RTV".

- Slika koju su slali iz Novog Sada bila je prilično jednostrana. Činjenica je da su ljudi koji su radili na RTV bili naklonjeni DS. Ispalo je da samo oni imaju razloga za proteste, a zapravo su bili nezadovoljni zato što su im ugrožene privilegije. Manipulisali su radnicima, idejama, a sve radi sopstvenog interesa - zaključuje Radun.

(Telegraf.rs / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Građanin NS

    14. jun 2016 | 15:51

    RTV je postala od 2008. kuća za prijem svih "neudomljenih" petooktobaraca, autonomaša, separatista i ostalih protivnika zajedništva pokrajine, i republike Srbije.

  • Pera

    14. jun 2016 | 20:02

    Jao vama ako vam dodju paori u posetu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA