≫ 

Jans Stoltenberg: NATO jača odbranu, ali ne želi novi Hladni rat

- Odbrana naše teritorije i zaštita našeg naroda je primarna odgovornost NATO-a - rekao je Stoltenberg na početku sastanka ministara

  • 4

Stoltenberg je potvrdio ranije navode da će ministri odbrane NATO-a odobriti plan o slanju svoja četiri bataljona u Estoniju, Litvaniju, Letoniju i Poljsku, dodajući da se očekuje odluka i o formiranju nove multinacionalne jedinice kopnenih snaga u Rumuniji.

Kada se pobiju dva osamdesetogodišnjaka, to izgleda ovako: PUCNJI, MNOGO BUKE I - SMRTNI ISHOD

- Odbrana naše teritorije i zaštita našeg naroda je primarna odgovornost NATO-a - rekao je Stoltenberg na početku sastanka ministara.

Zvaničnici NATO-a su najavili podršku predlogu Rumunije za zajedničku obuku koja bi se odnosila na specifične operativne zahteve u regionu jugoistočne Evrope.

Kako je su naveli zvaničnici zapadne vojne alijanse, takođe se razmatraju dodatni predlozi za pojačanje vazhuhoplovne i pomorske odbrane u Crnom moru, u kojem veliku ulogu ima ruska pomorska flota sa bazom u Sevastopolju na Krimu.

Stoltenberg je novinarima uoči sastanka rekao da NATO reaguje na ono što smatra potencijalnom pretnjom iz Moskve, ali da "u isto vreme prenosi snažnu poruku da ne želi sukob s Rusijom".

- Mi ne želimo novi Hladni rat - dodao je Stoltenberg.

On je rekao da je važno da NATO "zadrži otvorene kanale za politički dijalog, ali i vojne kontakte".

Ministri spoljnih poslova NATO-a izrazili su u maju podršku za sazivanje novog sastanka Saveta NATO-Rusija, ali Kremlj za sada nije dao zvaničan odgovor.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA