"OTAC ME IZBACIO IZ KUĆE ZBOG GLUME": Glumački počeci legende srpskog glumišta

Mama je i inače bila veliki fan pozorišta i ja sam, kao dete, a i kasnije, bio njen pratilac u svim beogradskim teatrima

  • 8

Milorad Mandić Manda (1961-2016) iznenada je preminuo na sceni tokom izvođenja predstave Petar Pan u UK Vuk Karadžić u Beogradu. Rado je davao intervjue i često je pisao o sebi i svojoj biografiji, govoreći da je porodica njegov osnovni oslonac u životu. Javno je govorio o tome da ga je otac izbacio iz kuće kada je napustio Elektrotehnički fakultet i upisao glumu.

Insert iz filma: Špadijer jedan život Insert iz filma: Špadijer jedan život

- Elektrotehnički fakultet sam napustio na prvoj godini. Mama je bila domaćica, ali se može računati kao magistar ekonomije, pošto smo živeli od plate oca, koji je bio vojno lice. On je bio protiv moje glume. A to je počelo kad sam po izlasku iz vojske, pre polaganja prijemnog, posetio prostorije Dramskog eksperimentijalnog studija amaterskog pozorišta. Tu sam upoznao ljude raspoložene za druženje i priču, i zato sam tamo provodio malo više vremena. To su bila vremena kad su amateri putovali po SFRJ, sređivala su se i neka letovanja u Makarskoj ili Trpnju - napisao je Manda o sebi sa na sajtu Pozorišta "Boško Buha", čiji je upravnik bio.

- Pre toga sam nameravao da studiram organizaciju, ali u tom zdravom okruženju rodila se i zdrava ideja, pa sam u poslednjem trenutku odlučio da probam glumu. Da posle ne prebacujem sebi kako nisam pokušao, a mogao sam. Nošen tom idejom ušao sam u uži izbor, i na moje oduševljenje bio sam primljen. I odmah zatim izbačen iz kuće.

Foto: e-stock.us/Miloš Rafailović Foto: e-stock.us/Miloš Rafailović

O razlozima zašto ga je otac izbacio iz kuće kada je upisao glumu, iskreno je napisao.

- Pošto sam, studirajući na prvoj godini elektrotehnike, do tad radio i donekle popunjavao rupe u kućnom budžetu, kad sam se preorijentisao na umetnost, otac je to doživeo kao neodgovornost. Pošto nisam imao gde, živeo sam u pozorištu, ali i kod prijatelja, devojaka. Spavao sam čak i na Akademiji, ali da to niko od profesora ne sazna. I onda, posle godinu dana, roditelji su ipak prihvatili moju odluku.

Ljubav prema pozorištu nasledio je od majke.

Printskrin: CobraFilmOfficial, Filmovi Serije Printskrin: CobraFilmOfficial, Filmovi Serije

- Mama je i inače bila veliki fan pozorišta i ja sam, kao dete, a i kasnije, bio njen pratilac u svim beogradskim teatrima. Tako sam imao sreću da pogledam more predstava. U vreme kad su roditelji prihvatili moje opredeljenje, počeo sam da snimam na televiziji, a igrao sam i u nekoliko filmova. To je više bilo šegrtovanje, jer sam još uvek studirao, ali sa prvim honorarima porodična situacija se potpuno stabilizovala. Došle su i prve premijere u pozorištu, pa sam se izborio za svoje ja. Za svoju glumu. Iako tada ni sam nisam znao koliko je to ozbiljan posao - prisetio se Milorad Mandić Manda.

Koju Mandinu ulogu vi najviše volite – napišite nam u komentarima.

(Tanja Milanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • РЈ38

    16. jun 2016 | 20:35

    U pozoristu car, u filmovima kralj,u serijama LEGENDA!

  • Marko

    16. jun 2016 | 17:11

    Sve od Mande je dobro i vrhunsko....!!!!

  • Nana

    16. jun 2016 | 17:55

    Meni je najupečatljivije "S one strane duge", išla sam, kao devojka na uživo izvođenje u Pioniru. Bilo je i njegovih kolega u publici, među decom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA