≫ 

NA DANAŠNJI DAN OSTALI SMO BEZ ROĐE: Prođe godinu dana od smrti Đuze Stojiljkovića! (VIDEO)

Đuza Stojiljković predavao se svom poslu i emotivno i profesionalno tokom 86 godina života

  • 2

Vlastimir Đuza Stojiljković (1929-2015) bio je srpski glumac i svestrani umetnik koji je živeo za pozornicu i film. Igrao je do poslednjih dana života sa istim žarom kao i kad je počinjao. Preminuo je u Beogradu 17. juna 2015. u 86. godini. Srpska kulturna scena i gledaoci nikada ga neće zaboraviti. Često je davao intervjue u kojima se sa zadovoljstvom sećao činjenica iz svoje biografije.

Glumom je najpre počeo da se bavi amaterski u srednjoj školi u Kruševcu, a profesionalnu karijeru započeo je u Beogradskom dramskom pozorištu 1951. Njegova prva uloga na filmu bila je šest godina kasnije kod čuvene srpske rediteljke Soje Jovanović u "Pop Ćiri i pop Spiri", gde je igrao Šacu.

Pravu popularnost stekao je filmom "Ljubav i moda", a i dan-danas peva se njegov evergrin "Devojko mala".

TAJNA ĐUZINOG GROBA: Konačno otkriveno gde je sahranjen slavni glumac!

Printskrin: Youtube/Miloš 01 Printskrin: Youtube/Miloš 01

Ako bi se bilo ko usudio da pobroji sve uloge koje je on tumačio, rizikovao bi da zanemari sve ono čemu se Đuza predavao. Glumio je i sporedne i glavne uloge s istom željom i žarom kao da je to njegova jedina uloga u životu.

Ili prva. Ili poslednja.

- Zamorim se, ali lepše spavam nego ranije tih dana nisam radio ništa. Mislim da rad i koncentracija na nešto čoveka spasavaju od mnogih gluposti - rekao je Đuza u jednom od svojih poslednjih intervjua.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Pozajmljivao je glas Patku Dači, Nindža Kornjačama, Pepele Tvoru i mnogim drugim likovima. Na pitanje o tome kakva je sinhronizacija crtanih filmova danas, rekao je:

- Danas su sve neki vanzemaljci. Ranije su bili Diznijevi crtani filmovi i lakše im je bilo davati karakter - rekao je Đuza.

SLAVIMO ĐUZIN ŽIVOT: Gran pri "Naisa" posthumno dodeljen Vlastimiru Stojiljkoviću (FOTO)

Radio je emisije za decu, od kojih se svi sećaju "Na slovo, na slovo".

Za života je primio brojne nagrade koje ni blizu ne mogu prići onome što stvarno zaslužuje, ali

- Nagrada je velika stvar za čoveka jer sazna da nije uzalud potrošio 60 godina u pozorištu. Meni dolazi u pravo vreme zato što više vremena i nemam- rekao je 2012. tada 82-godišnji Vlastimir Đuza Stojiljković.

Đuzina poslednja uloga na filmu (2015) Printskrin: Youtube/Petar Sumonja Đuzina poslednja uloga na filmu (2015) Printskrin: Youtube/Petar Sumonja

Voleo je da priča anegdote sa snimanja i sa proba predstava.

CEO ATELJE PLAKAO ZA ĐUZOM: Uz "hvala ti za sve", glumci se oprostili od barda! (FOTO)

- I sada se nasmejem kad se setim kada su Bata Stojković i Milutin Butković u Podrumu Ateljea igrali neku predstavu koja ima duge monologe, a neki čovek u prvom redu neprestano je pucketao hemijskom olovkom - otvarao je i zatvarao, očigledno ne primećujući šta radi. Bata mu priđe nasred svog monologa, uzme mu olovku iz ruke i stavi u svoj džep. Sutradan, taj čovek je došao, izvinio se, i doneo Bati trideset olovaka - prisetio se Đuza u jednom intervjuu.

Vlastimir Đuza Stojiljković govorio je o ljubavi na jedan uzvišen način. Imao je dva braka puna poštovanja. Od prve žene glumice Olgice Stanisavljević rastavila ih je njena smrt. Sa drugom ženom Dušankom Stojiljković provero je vreme sve do svoje smrti 2015, više od 20 godina u braku.

Foto: Wikimedia/Слободан Ж. Јовановић Foto: Wikimedia/Слободан Ж. Јовановић

Gubitak prve žene teško je podneo.

- Kada mi je umrla žena Olgica Stanisavljević, preselio sam se u stan preko puta našeg, jer u njega više nisam mogao da uđem. Prva tri meseca posle njene smrti proveo sam kod oca i majke u Kruševcu. Olgica i ja bili smo zajedno još iz gimnazije. Ne postoji prva, druga ili treća ljubav, postoji jedna koja se pretvara u veliko prijateljstvo. Inače, ako toga nema, to i nije bila ljubav - govorio je Đuza.

BILA JE OMILJENA GLUMICA SVIH JUGOSLOVENA: Malo ko je znao da na duši nosi VELIKI BOL (FOTO)

Vlastimir Đuza Stojiljković bio je tvorac moderne glume na našim prostorima. Glumio je spontano, učeći tekst dok hoda.

Džentlmen koji je davao celoga sebe svemu što je radio.

Gospodin o kom niko nije dovoljno dostojan da piše.

(Tanja Milanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šćepan Šćekić

    17. jun 2016 | 23:24

    Najbolju ulogu je imao kao KONTE MARIO MARKO DELTINTORETO SANTA BENEDETO DELA ALTA ADIĐE...

  • Mima

    18. jun 2016 | 23:50

    O,kakav je to bio profesionalac.Divan je bio Djuza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA