ZAGREB JE ODLUČIO: Hrvatski sabor se raspušta 15. jula!

Stranačke kolege u HDZ očekuju da će Karamarko otići sam da ga ne bi morali smenjivati, te podsećaju da je on dobio poverenje da prekomponovanje vlade, ne i za nove izbore

  • 7

Sabor Hrvatske danas je velikom većinom glasova doneo odluku o raspuštanju, koja stupa na snagu 15. jula. Za tu odluku glasalo je 137 od ukupno 151 poslanika u Saboru, dva su bila protiv, a jedan uzdržan.

HRVATI IDU NA PREVREMENE IZBORE: Kolinda donela odluku

Vanredni parlamentarni izbori očekuju se početkom septembra.

Nakon opoziva premijera Tihomira Oreškovića, krajem prošle sedmice, u Sabor je stiglo osam odvojenih predloga za samoraspuštanje sa više od 90 zastupničkih potpisa.

Kada Sabor bude raspušten, sve je u rukama predsednice Grabar Kitarović, koja je dužna da u najkraćem roku od 30 i nadužem od 60 dana raspiše izbore.

Premevremeni parlamentarni izbori u Hrvatskoj će najverovatnije biti održani u seprembru, a najizgledniji datum je 4.

Foto: AP/Darko Bandic, Tanjug/FaH/Daniel Kasap Foto: AP/Darko Bandic, Tanjug/FaH/Daniel Kasap

S druge strane sednica Predsedništva HDZ-a na kojoj se očekuje da šef HDZ-a Tomislav Karamarko podnese ostavku, odnosno da se povuče s funkcije predsednika stranke, nije zvanično sazvana.

Prema nekim izvorima, trebalo je da bude održana u subotu, ali je navodno šef HDZ-a Karamarko zatražio slobodan vikend kako bi obavio još neke konsultacije sa saradnicima i osmislio kako da to izvede što bezbolnije i za stranku i za sebe.

PALA HRVATSKA VLADA: Srušen kabinet Tihomira Oreškovića

- Njegov odlazak više nije upitan, sad samo treba videti kako to da izvede, trebalo bi sesti i razgovarati. Ne treba ići na nož ni mi prema njemu, a ni on prema nama - rekao je za Jutarnji list neimenovani izvor iz te stranke.

Isti izvor kaže da ne zna ko je Karamarka nagovorio da odloži sednicu koja je bila planirana za subotu, te da nema informacija za kada će ona biti ponovo zakazana.

Foto: Tanjug/HINA/DANIEL KASAP Foto: Tanjug/HINA/DANIEL KASAP

- Jer, više nemamo vremena da jednog čoveka stavljamo ispred stranke - rekao je izvor lista i dodao da nezadovoljnih prvim čovekom HDZ-a u stranci svakim danom ima sve više.

Smatra se, naime, da bi zato bilo najbolje da se Karamarko džentlmenski sam povuče jer je izgubio poverenje.

Stranačke kolege u HDZ očekuju da će Karamarko otići sam da ga ne bi morali smenjivati, te podsećaju da je on dobio poverenje da prekomponovanje vlade, ne i za nove izbore.

U HDZ-u, međutim, navodi list, ima i onih koji kažu da Karamarko o povlačenju ne želi ni da čuje.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA