≫ 

MMF: SAD moraju da preduzmu hitne mere protiv siromaštva

S obzirom na trend globalne deflacije, rast kamatne stope u SAD trebalo bi da bude ubrzan, a Uprava federalnih rezervi (Fed) spremna na privremeni porast inflacije sa trenutnih 1,1 odsto na više od dva odsto, navodi MMF

  • 3

Sjedinjene Američke Države (SAD) moraju da preduzmu hitne mere u borbi protiv siromaštva i socijalne nejednakosti, koji prete da ugroze ekonomsku budućnost zemlje, navodi se u danas objavljenom godišnjem izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

 

Umro dok je iznosio marihuanu vrednu 12 miliona dolara

 

MMF je u izveštaju smanjio prognozirani ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda najmoćnije svetske ekonomije na 2,2 odsto, u odnosu na ranijih 2,5 odsto predviđenih u aprilu, koji se i dalje očekuju u 2017. godini.

 

S obzirom na trend globalne deflacije, rast kamatne stope u SAD trebalo bi da bude ubrzan, a Uprava federalnih rezervi (Fed) spremna na privremeni porast inflacije sa trenutnih 1,1 odsto na više od dva odsto, navodi MMF.

 

TRAGEDIJA: Ekstremista ubio poznatog pakistanskog pevača, svi su u šoku! (VIDEO)

 

- Američka ekonomija generalno je u dobrom stanju, ali su pred njom krupni dugoročni izazovi, poput pada stope zaposlenosti i rasta socijalne nejednakosti i siromaštva - rekla je direktorka MMF-a Kristin Lagard.

 

Ona je dodala da SAD moraju preduzeti hitne mere u cilju smanjenja siromaštva, kako ne bi došlo do pada stope privrednog rasta i životnog standarda stanovništva.

 

U izveštaju MMF-a navodi se da je američka srednja klasa najslabija u poslednjih 30 godina zbog neravnomerne raspodele bogatstva, a 46,7 miliona Amerikanaca živi u siromaštvu, iako je 40 odsto njih zaposleno.

 

MMF je predložio bolju raspodelu prihoda od poreza i povećanje minimalne cene rada, koja trenutno iznosi 7,25 dolara po radnom satu.

 

Prema procenama MMF-a, rast stope nezaposlenosti nastaviće se tokom narednih godina, ali može biti ublažen podsticajnim merama za zapošljavanje žena i reformisanjem imigracione politike, koja bi se zasnivala na kvalifikovanosti migranata.

 

U izveštaju se navodi da je neophodno hitno povećati ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, čiji je kvalitet daleko ispod standarda Nemačke i Japana i bliži je nivou Koreje.

 

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gardista

    23. jun 2016 | 06:59

    I pored toga sto gulite ceo svet ste u problemu. Dajte im instrukcije koje dajete i sirotinji pa da vidite da li ce vam to proci u vlastitoj kuci.

  • momazver

    23. jun 2016 | 08:12

    Hahahahaha...Zabole njih Tramp za siromašne!

  • ZKiki

    25. jun 2016 | 22:00

    MMF kamataši

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA