≫ 

STRAVIČNO: Svakom drugom mladom čoveku u Srbiji - PONUĐENA DROGA!

Otežavajuće okolnosti za mlade muškarce su i razvijene predrasude da postoje lake i teške droge 80 odsto (71 odsto devojaka), kao i to da se droga može uzimati kontrolisano, kada čovek želi - 50 odsto, za razliku od 33,2 odsto devojaka

  • 2

Svaki drugi mlad čovek u Srbiji od 15 do 30 godina ponuđen je drogom, čak 69,8 odsto poznaje nekog u svom neposrednom okruženju ko je konzumira, dok skoro polovina ispitanih (46,8 odsto) zna gde i od koga može da je nabavi. Ovi podaci ukazuju na visok nivo izloženosti mladih riziku od droga - pokazali su rezultati istraživanja Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Vita povodom 26. juna, Svetskog dana borbe protiv droge.

ŠVERCOVALI DROGU U KUTIJI OD CIPELA: Policija zaplenila pet i po kilograma marihuane (FOTO)

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 400 ispitanika uzrasta od 15 do 30 godina. Rezultati su pokazali i da je svaki četvrti mlad čovek probao drogu.

Počinje akcija "Borba protiv droge" u svim osnovnim i srednjim školama na Paliluli!

Dodatni rizik od zloupotrebe droga čine i razvijene predrasude među mladima, a to je pre svega opravdavanje podela droga na lake i teške - čak 75 odsto ispitanih. Droga je droga i sve one sa sobom nose visoke rizike. Slično je i sa predrasudom da se droga može uzimati povremeno i kontrolisano, što podržava čak 41,5% ispitanih.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

- Ovakvi pogrešni stavovi smanjuju distancu prema psihoaktivnim supstancama i na taj način se povećava rizik da se donese pogrešna odluka i proba droga - kaže Milan Vlaisavljević, direktor bolnice Vita.

Nedovoljna informisanost i pogrešni stavovi mladih vidljivi su i u odgovorima da narkomanija i nije bolest, nego nečija slabost volje ili hir (čak 64,2 odsto). Sa takvim stavom problem se teže prepoznaje, stručna pomoć se izbegava i samim tim se reaguje sa zakašnjenjem, neretko i posle 10-11 godina.

PUŠAČI, DOSTA JE BILO: Ovo je najbolji način da ostavite cigarete i to ZAUVEK! (RECEPT)

Tako se izgubi dragoceno vreme u pokušajima jačanja volje i samolečenja, a zapravo problem postaje sve veći i veći. Narkomanija je bolest koja se leči jasno strukturiranim programom lečenja, tokom dužeg vremenskog perioda.

Istraživanje je pokazalo i to da se mladi o zloupotrebi droga i narkomaniji najviše informišu preko interneta - 35 odsto, zatim u školi 17,7 odsto, od drugara 16,3 odsto, u porodici 15,6 odsto i putem ostalih medija 13,7 odsto.

Što se tiče zastupljenosti droga, marihuana je ubedljivo najzastupljenija, zatim sledi ekstazi, potom spid, kokain, pa heroin i ostale droge.

Foto: CSR Agency Foto: CSR Agency

Istraživanje je pokazalo da su momci mnogo izloženiji riziku od droge od devojaka, s obzirom da čak 80 odsto njih u svom neposrednom okruženju ima nekoga ko konzumira drogu, za razliku od 60 odsto devojaka. Muškarci su i u znatno većoj meri ponuđeni drogom - 60 odsto, a devojke 39 odsto i imaju veće iskustvo sa drogom - 34,3 odsto je probalo, a devojke upola manje (17,1 odsto).

Otežavajuće okolnosti za mlade muškarce su i razvijene predrasude da postoje lake i teške droge 80 odsto (71 odsto devojaka), kao i to da se droga može uzimati kontrolisano, kada čovek želi - 50 odsto, za razliku od 33,2 odsto devojaka.

Ove rezultate potvrđuje i klinička praksa bolnice Vita, gde je odnos muškaraca i žena koji se leče 7:1.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Broj Jedan

    26. jun 2016 | 01:05

    konoplja droga :-) u to jos samo budale veruju

  • Comment

    23. jun 2016 | 18:21

    Cuj svakom drugom,pa zivimo u vremenu gde ti masa ljudi za jedno vece dodje i pita imas li sta da se trampite.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA