≫ 

BUDUĆI BRITANSKI PREMIJER JE ODUVEK NA STRANI SRBA: Boris Džonson je ovako grmeo na Evropu!

- Nemačka je ta koja je naterala Austriju da krene u rat protiv Srbije. Nemačka je ta koja je objavila rat Rusiji 1. avgusta 1914. godine. Nemačka je ta koja je odlučila da je neophodno izvršiti invazuju na Luksemburg - izjavio je Boris Džonson

  • 17

Dejvid Kameron je danas najavio svoju ostavku nakon što su Britanci odlučili da izađu iz Evropske unije, a kako kladionice prognoziraju, Boris Džonson se kotira kao budući britanski premijer. Lider vladajuće Konzervativne partije je uložio svoj ugled za ostanak Britanije u EU, ali ono po čemu je još poznat u Srbiji jeste njegovo zalaganje za odbranu Srba od optužbi da su oni odgovorni za početak Velikog rata.

KLADIONICE GORE: Novi premijer Velike Britanije biće Boris Džonson!

On je 2014. godine u autorskom tekstu za britanski "Telegraf" pod nazivom "Nemačka je započela Veliki rat, ali levica ne može da podnese da to kaže", istakao je da je na stogodišnjicu Prvog svetskog rata, više nego ikad pre, veoma važno da se prema istini odnosi sa poštovanjem.

- Prvi svetski rat je rezultat ekspanzije i agresije Nemačke i bilo bi katastrofalno ako bi se ta istina poricala - izjavio je tada londonski gradonačelnik Boris Džonson koji je kritikovao levicu zbog pokušaja da umanji krivicu Nemačke i pripiše je Srbiji.

Srbi širom sveta su mu se zahvalili zato što se zalagao za ovu ideju, tako što mu je Parlament srpske dijaspore poslao pismo. U pismu je istaknuta kolektivna zahvalnost za čvrstu odbranu istorijskih činjenica.

Pročitajte pismo upućeno Džonsonu:

Foto: heroesofserbia.com Foto: heroesofserbia.com

– Tužna, ali neporeciva činjenica je da je Prvi svetski rat, u svom svom ubilačkom užasu, pretežno rezultat nemačke ekspanzije i agresije – naveo je on.

Portparol laburista za obrazovanje Tristrem Hant je u članku za “Obzerver” napisao da je šokantno što se i dalje stavlja neprihvatljiv fokus na "militarističku Nemačku sklonu ratnom huškanju i imperijalnoj agresiji".

Hant je u tekstu koji, kako je naveo Džonson, zaslužuje Nobelovu nagradu za glupost, “uperio prstom na Srbe. Okrivio je Ruse. Okrivio je Turke zbog neupeha da održe Otomansko carstvo i u jednom trenutku sugerisao da smo preoštri prema ratobornoj junkerovskoj klasi“.

Juriš nemačke pešadija na Zapadnom frontu 7. avgusta 1914. godine, tokom Prvog svetskog rata. Foto: Wikimedia Commons/Underwood & Underwood. (US War Dept.) Juriš nemačke pešadija na Zapadnom frontu 7. avgusta 1914. godine, tokom Prvog svetskog rata. Foto: Wikimedia Commons/Underwood & Underwood. (US War Dept.)

– Nemačka je ta koja je naterala Austriju da krene u rat protiv Srbije. Nemačka je ta koja je objavila rat Rusiji 1. avgusta 1914. godine. Nemačka je ta koja je odlučila da je neophodno izvršiti invazuju na Luksemburg i Nemačka je realizovala plan “Šlifen” iz 1905. godine i poslala svoje trupe u neutralnu Belgiju i Francusku – kaže Džonson.

Pokretačka snaga iza tog pokolja bila je, kako kaže, želja nemačkog režima da izrazi sudbinu Nemačke kao velike evropske sile i da stekne prestiž i međunarodni ugled koji prate svakog ko ima carstvo.

- Oni ne krive Srbe za rat 1914-18. Oni ne krive Ruse ili Turke. Oni znaju cenu koju su platili za militarizam 20. veka. Oni ne pokušavaju da ublaže ili podele krivicu za konflikt. To su pokušali tridesetih godina i znaju da taj put vodi u ludilo. Nemci znaju istinu o svojim ratovima i svojoj ulozi. Oni su naučili i promenili se. Bilo bi katastrofalno ako bi ta istina bila danas zamagljena - poručio je tada Džonson.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mazohista

    24. jun 2016 | 12:30

    Engleska je kriva za oba velika rata i jos koji pride posle njih. U nemackoj je bio iskomplesiran i hendikepiran vladar kojeg engleska nije morala puno ubedjivati .Oni su pripomogli hitleru a utrisili su 500 000 funti da potplate g.vnare da pokrenu 27-ke dogadjaje da izgine sto vise Srba i na kraju bimbardovali su Srbiju 44-te. Djavolja deca

  • iskreno 2

    24. jun 2016 | 14:16

    dali su britanci izabrali pravi put za izlazak,to ce pokazati vreme,ali jedno je sigurno 100% da ce V.Br.imace istu sudbinu kao nasa S.F.R.Ju.

  • Damjan

    24. jun 2016 | 19:03

    Britanski Donald Tramp

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA