≫ 

JOŠ OTCEPLJENJA U BUDUĆNOSTI: Zagovornici katalonske nezavisnosti hoće referendum

Pristalice nezavisnosti Katalonije, bogate španske regije sa 7,5 miliona stanovnika već nekoliko godina traže da se organizuje referendumsko glasanje poput onog koji je u septembru 2014. održan u Škotskoj i na kojem se 55 posto birača izjasnilo protiv nezavisnosti

  • 6

Zagovornici katalonske nezavisnosti smatraju da Bregzit i mogućnost održavanja novog referenduma o samoopređeljenju Škotske daje dobre argumente njihovim ciljevima pa su ponovno zatražili održavanje referenduma u toj bogatoj severoistočnoj španskoj regiji, prenela je Hina.

ŽESTOK VATRENI OKRŠAJ: Četiri osobe poginule u pucnjavi na Kipru

- I dok se Škotska priprema za raspravu s EU o održavanju drugog referenduma, bez straha možemo reći da je stiglo vreme i za naš referendum - objavio je na svom Tviter nalogu predsednik Katalonske nacionalne skupštine Jordi Sančez.

Pristalice nezavisnosti Katalonije, bogate španske regije sa 7,5 miliona stanovnika već nekoliko godina traže da se organizuje referendumsko glasanje poput onog koji je u septembru 2014. održan u Škotskoj i na kojem se 55 posto birača izjasnilo protiv nezavisnosti.

Katalonski predsednik Karles Pudždemon je kazao da je u Velikoj Britaniji "pobedila demokratija jer je britanski narod dobio šansu da glasa."

Od četiri glavna kandidata na vanrednim parlamentarnim izborima koji se održavaju u neđelju samo je Pablo Iglesias iz lve radikalne stranke Podemos za održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Konzervativna Narodna stranka, na vlasti u Madridu, smatra da bi o pitanju samoopređeljenja trebalo konsultovati celu Španiju, a ne samo Kataloniju.

- Ujedinjeno Kraljevstvo odluku o izlasku iz Evropske unije donelo je samo, bez glasanja ostalih članica EU-a - odgovorio je Pudždemon.

Levo orijentisani političar Gabriel Rufan je rekao da bi voleo da i Katalonija ima političara poput britnaskog premijera Dejvida Kamerona, koji je na birlišta pozivao dva puta.

U zemlji se 26. juna održavaju novi parlamentarni izbori pošto četiri vodeće stranke nisu uspele da formiraju vladu posle izbora u decembru.

- Nakon tih izbora želimo da čujemo predlog buduće španske vlade o organizovanju referenduma u Kataloniji. Slušaćemo predloge, ali od referenduma ne odustajemo - kazao je nedavno Pudždemon.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baćko

    24. jun 2016 | 19:13

    Hrvati ušli u EU i za par meseci je rasturili dali postoji nešto što oni ne mogu da pokvare

  • Zeljko

    24. jun 2016 | 18:44

    Sto vise banana republika napusti EU bice bolje nama u Nemackoj. E da oce Marke da vrate pa kada budu kupovli nemacki automobil ili bilo sta drugo plate cpdv...hihi.lako je Britanjiji koja je opljackala pola sveta pa ima zaliha. Sta ce Spanci

  • Vla

    24. jun 2016 | 18:44

    Pametni ljudi stace neko da komanduje u tudju kucu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA