≫ 

BREGZIT SE MOŽDA NIKADA NEĆE REALIZOVATI: Odluka Britanaca udzrmala celu EU, šta dalje?

Pošto referendum nije obavezujući, neki političari sad predlažu da se pre zvaničnog pokretanja procedure za Bregzit o tome glasa u parlamentu. Zvanična odluka još nije doneta, referendumski rezultati treba da budu potvrđeni i London treba zvanicno da se obrati Briselu i da objasni svoje namere

  • 4

Velika Britanija je 43 godine bila članica Evropske unije sve dok njeno stanovništvo na referendumu 23. juna nije izglasalo "Bregzit". Više od 50 odsto stanovništva glasalo je da Engleska napusti EU, a ova vest je burno odjeknula u celom svetu! Međutim, prema najnovijim analizama realizacija odluke birača možda ne bude sprovedena u delo uskoro ili se nikad i neće dogoditi!

Pošto referendum nije obavezujući, neki političari sad predlažu da se pre zvaničnog pokretanja procedure za Bregzit o tome glasa u parlamentu. Zvanična odluka još nije doneta, referendumski rezultati treba da budu potvrđeni i London treba zvanicno da se obrati Briselu i da objasni svoje namere. 

Za sada nije izvesno kada će se to dogoditi, pošto unutrašnje stvari u Velikoj Britaniji nisu tako jednostavne, naročito posle izjava koje stižu iz Škotske, ali i posle peticija za ostanak, najpre Londona, a zatim i kompletne Britanije u Evropskoj uniji.

Odluka Britanaca da napuste zajednicu razljutila je Ujedinjeno Kraljevstvo, pa su referendum o nezavisnosti zatražile Severna Irska i Škotska. Glasanje u Škotskoj je bilo drugačije od ostatka Velike Britanije, jer je većina Škota glasalo da ostane u EU. Takođe, Italija, Holandija i Francuska su stavile na vagu svoje učešće u Evropskoj uniji i krenule da razmišljaju u smeru referenduma.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Katalonci već odavno muče "muku" u Španiji, a "Bregzit" ih je inspirisao da ponovo raspišu novi referendum, a od Velike Britanije su zatražili da im vrati deo Gibraltara.

Nakon analiziranja svih glasova, analitičari su zaključili da su veći gradovi širom Velike Britanije glasali da ostanu u EU, međutim, prevagnuli je stanovništvo koje živi u manjim mestima i na selima.

Ono što će biti najveći problem Britancima, kada izađu iz Evropske unije, jeste ograničena sloboda kretanja. Naime, njima će za izlazak i ulazak u Veliku Britaniju biti potrebne vize, a veliki broj stanovnika drugih država, koji rade i žive u Engleskoj, će biti deportovani u domovinu.

(Telegraf.rs / Tanjug, independent.co.uk, theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    27. jun 2016 | 15:11

    Pravi se Englez!

  • Egal

    27. jun 2016 | 15:30

    Britanske brljotine / podmetanja, omalovažavanje evropljana/, poznate su od davnina.I ovu će sprovesti u delo, kao da se ništa nije dogodilo.

  • Putin R.S

    27. jun 2016 | 17:25

    Sada demonstracije pa nasilje, pa otcepljenje. Jedva cekam da krenu nemiri kod njih. Neka oseti Engleska bagra kako je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA