Preti li nam EPIDEMIJA groznice Zapadnog Nila? Stručnjaci upozoravaju šta treba da radimo!

Stručnjaci kažu da postoji mogućnost da se ponovi epidemija iz 2013. godine

  • 5

Groznica Zapadnog Nila mogla bi uskoro da pogodi Srbiju, a stručnjaci upozoravaju da možemo da očekujemo i epidemiju,

MAPA OPASNOSTI: Evo gde vas sve vrebaju KOMARCI ZARAŽENI VIRUSOM ZAPADNOG NILA!

Prvi pacijenti bi mogli da se pojave sredinom jula, a stručnjaci upozoravaju da odmah krenemo sa zaštitom od komaraca, piše Alo!

Dr Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" rekao je da je groznica Zapadnog Nila ključna pretnja, u Srbiji, kada su u pitanju bolesti koje prenose komarci.

- Na osnovu iskustva i velike epidemije koju smo imali 2013, kada je bilo oko 300 teških pacijenata i 33 umrlih, a koja bi mogla da se pojavi ove godine, infekciju možemo očekivati tokom druge polovine jula, a posebno u avgustu. Prenose je domaći komarci, a oni virus dobijaju od divljih ptica - kaže dr Ilić.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Takođe navodi da je za zaštitu od bolesti najvažnije tretiranje komaraca. Poručuje građanima da počnu sami da se štite tako što će koristiti sredstva protiv komaraca i da u okoloini svojih kuća sklone sve posude u kojima se zadržava voda jer su to idealna mesta za razmnožavanje komaraca. Navodi i da je bitno ujutru i uveče nositi duge rukave i nogavice.

Naglašava da ukoliko dobijemo visoku temperaturu, groznicu i glavobolju, a izujedali su nas komarci, treba da posetimo lekara, a ako je potrebno i Infektivnu kliniku.

U oko 80 odsto slučajeva oboleli nemaju simptome, dok u oko 8 mogu da dobiju tešku kliničku sliku koja podrazumeva upalu mozga i moždanica, kada je neophodno da se priključe na respirator.

Pecaroši su najugroženiji zato što odlaze na mesta gde ima divljih ptica i puno komaraca,

Dr Ilić podsetio je da je - poznato da zaraženi komarci ne idu daleko od izvora infekcije, najdalje kilometar i po od tih ptica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ns

    29. jun 2016 | 10:14

    Treba drzava da unistavaju komarce... Od pocetka godine u NS nisu ni jednom prskali ... Pare za to redovno uzimaju....

  • 29. jun 2016 | 10:34

    2013 g.bila sam inficirana virusom Zapadnog Nila . Mislila sam da je to moj kraj . Najavljuju epidemiju , oni jos nista ne rade na sprecavanju . Gde je preventiva , Zaprašivanje iz vazduha i sa zemlje , da ne bude kasno.

  • Groficofica

    30. jun 2016 | 00:42

    Mi ne treba NISTA da radimo, vec sluzbe koje zaprsuju sa zemlje i iz vazduha. Necu valjda da pojasem rodu, letim oko kuce i zaprasujem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA