≫ 

RODITELJI DIŽU KREDITE DA BI ŠKOLOVALI DECU: Za državni fakultet potrebno oko 2.000 evra!

Školarine su visoke na Stomatološkom, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Farmaceutskom, FON-u, Matematičkom, Medicinskom, Filološkom i Filozofskom

  • 8

U jeku je upis nove generacije studenata na fakultete, među kojima je najveća navala na studije ETF, medicine, stomatologije, psihologije, arhitekture...

Sutra počinju prijemni na fakultetima u Beogradu

Međutim, u slučaju da brucoši ne uspeju da se upišu na budžet, školovanje će ih koštati poprilično.

BORBA ZA NAJTRAŽENIJE ZANIMANJE U SRBIJI: Bili smo na upisu u VISOKOJ ŠKOLI ZA INFORMACIONE TEHNOLOGIJE! (FOTO)

Tako je na primer studiranje na beogradskom ETF-u jedno od najskupljih, gde je na smeru za softversko inženjerstvo za godišnju školarinu potrebno izdvojiti 243.500 dinara, kao i na arhitekturi, gde školovanje košta 240.000 dinara godišnje.

Školarine su visoke i na Stomatološkom, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Farmaceutskom, FON-u, Matematičkom, Medicinskom, Filološkom i Filozofskom.

- Ako moja ćerka ne uđe na budžet na ETF-u, ne ostaje mi ništa drugo nega da podignem kredit - požalila se Informeru Nataša Popović, majka devojke koja je polagala prijemni ispit na ETF-u.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Fakulteti su dužni da do 4. jula objave preliminarne rang-liste, a posle rokova za žalbe, konačne rang-liste moraju da budu istaknute najkasnije 10. jula. Upis mora da bude završen najkasnije do 14. jula.

Nasuprot domaćih, školovanje na Bečkom univerzitetu, jednom od najstarijih visokoškolskih ustanova u srednjoj Evropi, se sa svim mogućim taksama plaća se samo 760 evra po godini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šopošnjikov

    29. jun 2016 | 14:09

    TO JE NAMA NAŠA BORBA DALA......

  • Tragač

    1. jul 2016 | 17:38

    @Misirac Ne bih se složila. Dokle god prihvatamo nametanje ovakvih uslova, stanje ne može da se poboljša. U slučaju privatnih fakulteta školarina je ista već godinama, ne povećava se, a pritom iznosi manje od cena navedenih u ovom članku. Što se tiče kvaliteta samih studija, zaobiđimo(barem negde) političare, generalizacije i stereotipe.Ko želi da uči i da se usavršava, imaće priliku za to i na državnom i na privatnom fakultetu.

  • Misirac

    29. jun 2016 | 15:13

    Pa postoje i razni Sega - mega fakulteti, univerziteti.Ugledajte se na naše političare i vlastodršce.Platiš, završiš i zaposliš se bez ikakvog znanja u državna jasla.Uložen novac se veoma brzo vrati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA