Niste ni znali da se na samo na nekoliko sati od Srbije krije OVAKVA LEPOTA (FOTO) (VIDEO)

Pronašli smo skrivene kutke prirode koji osvajaju na prvi pogled. Nalaze se tako blizu nas a nismo ni bili svesni da su nam sve vreme tu, nadomak ruke...

  • 7

Najmanja država na Balkanskom poluostrvu poseduje svoje skrivene lepote zabačene u zapećak zbog svog dobro poznatog primorja. Crna Gora, u svetu poznata po svom moru i njeguškoj pršuti, može da se diči i svojim nacionalnim parkovima, šumama, rekama i planinama. Zbog toga, ona može da izađe u susret svim zahtevima njenih posetilaca koji rado dolaze na odmor u Crnu Goru.

 

FOTOGRAFIJE DANA: Predivna stvorenja danas posetila crnogorsku obalu. Morate da ih vidite!

 

Prolazeći na putu ka crnogorskom primorju iz Srbije, mnogi ni ne znaju da je skoro na svakom ćošku ove zemlje leži prekrasna priroda od koje zaista zastaje dah.

 

Crna Gora imože da se pohvali sa pet nacionalnih parkova, fasinantnim planinama koje je okružuju i koje nude mnoštva mogućnosti da iskoristite svoj odmor aktivno.

 

Foto: N. Ivanovski

Foto: N. Ivanovski

 

Zbog toga je Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTOCG) rešila da stavi akcenat i na svoje nepravedno zapostavljene prirodne lepote ostatka zemlje. Rešili su da svojim posetiocima prezentuju ponudu aktivnog odmora, koja može da zadovolji svačiji ukus. A i većina ljudi kada ode na odmor ne može samo da miruje, već konstantno traži avanture koje bi im barem malo podigle adrenalin.

 

NTOCG i ambasada Crne Gore u Beogradu su ugostili novinare iz Srbije, među kojima je bila i ekipa Telegrafa, i pokazali nam skrivene kutke za koje smo samo čuli. I moramo da kažemo da smo oduševljeni i da nismo ni sami znali da ova zemlja ima toliko toga da ponudi.

 

Foto: N. Ivanovski

Foto: N. Ivanovski

 

Kao i svi turisti koji dolaze iz Srbije, osećali smo se kao kod svoje kuće. Obišli smo Nacionalne parkove Biogradska Gora i Durmitor, mali i ušuškani Kolašin, naši domaćini su nas vodili i na rafting Tarom, na Skadarsko jezero, Adu Bojanu, Ulcinjsku rivijeru, a imali smo i priliku da uživamo u nadaleko poznatim crnogorskim jelima, i ukusima domaćeg vina i rakije.

 

Jedan od naših domaćina bio je Luka Bulatović, generalni menadžer turističke agencije "Explorer", koja po njihovim rečima nudi "najbolji odmor u Evropi i svetu". "Explorer" je uvideo da će budućnost Crne Gore biti ne samo u turističkoj ponudi na primorju, već i na kontinentalnom delu. Stoga nude različite aktivnosti, među kojima je rafting, kajoning, jahanje, biciklizam, džip safari, kampovanje...

 

 

- Naša firma radi aktivno 360 dana u Crnoj Gori, on je podeljen na dva segmenta - zimski i letnji. Ono što bih izdvojio i preporučujemo svima je da u zimskom periodu možemo vezati more i planinu, gde prepodne možemo jedriti, a u popodnevnim satima voziti motorne sanke ili kite bording. Puno je različitih aktivnosti i zimi, dobro smo prepoznali to tokom prethodnih godina i sad koračamo utabanim stazama. Dovodimo jedan određeni broj iz zapadne Evrope, gde oni moraju da pređu dosta kilometara a mi to sve imamo u prostoru od nekih 50-ak kilometara - rekao je Bulatović.

 

BIOGRADSKA GORA

 

Naša prva destinacija je bio Nacionalni park Biogradska gora, u kojem možete sresti zaštićene vrste poput medveda i uživati u prizorima flore, voziti se biciklom i popeti se na vidikovce sa neverovatnim panoramskim pogledima. Biogradska gora je jedna od najočuvanijih prašuma u Evropi, zapravo jedna od poslednjih tri u Evropi, a na putu ka primorju, oni koji dolaze iz Srbije prvo nailaze na nju. Na putu ka moru svako može svratiti u ovaj prelepi rezervat prirode u srcu planine Bjelsice kojeg zovu i "pluća Crne Gore".

 

Foto: N. Ivanovski

Foto: N. Ivanovski

 

Ono što je posebno zanimljivo je podatak da je posle američkog Jeloustona, prvog proglašenog nacionalnog parka, Biogradska gora još 1878. godine bila zaštićeno područje. Prvi koji je prepoznao značaj ove lepotice je kralj Nikola, koji je zabranio seču drveća kojima je danas prosečna starost 400 godina. U centralnom delu ovog dara prirode, smešteno je i Biogradsko jezero. Ovaj park su posetile i mnoge slavne ličnosti, uključujući i italijansku glumicu Sofiju Loren.

 

RAFTING NA TARI

 

Nakon posete parku zaputili smo se ka reci Tari, na tako željeni rafting. Iako je vreme bilo kišovito, u periodu splavarenja se nebo otvorilo i kao što se kaže - Sunce nas je ogrejalo. Obukli smo odela za rafting, "naoružali" se osmesima i uputili ka čamcima na beskrajno plavoj reci. Inače, kanjon Tare je najdublji u Evropi, a drugi u svetu sa dubinom od čak 1.333 metara.

 

Foto: Privatna arhiva

Foto: Top One Agency

 

Tokom raftinga smo pored veslanja, mogli da upijamo prizore zelenila i jedistvene prirode. Usput smo zastali i kod reke Ljutice, najkraće reke na svetu čiji tok od izvora do ušća iznosi samo 135 metara. Ovu reku niko nije uspeo da savlada, čak ni najekstremniji profesionalci u sportovima na vodi.

 

Samo nekoliko stotina metara dalje, dok smo se čamcem prelazili reku, imali smo priliku i da prođemo ispod grandioznog mosta na Đurđevića Tari. Kada je izgrađen, 1940. godine, bio je jedan od nekoliko najvećih i najlepših saobraćajnih objekata ove vrste u svetu.

 

 

Tokom II svetskog rata su partizani srušili jedan luk mosta, kako bi sprečili prelazak neprijateljskih snaga samo dve godine nakon završetka izgradnje. Međutim, simbol kanjona Tare uspešno je obnovljen i danas predstavlja jedno od prepoznatljivih predela Crne Gore. Kod mosta visokog 172 metara postoji i Zip line, koji svakako nemojte zaobići.

 

DURMITOR I ŽABLJAK

 

Na našoj avanturi nismo mogli da ne obiđemo i Nacionalni park i planinu Durmitor, sa svojim grandioznim vrhom - Međedom. Durmitor ima 18 ledničkih jezera, koje su poznate i kao "gorske oči". Najlepše i najveće među njima je svakako Crno jezero, okruženo čestinarskom šumom. Vrh Međed sa svojom borovom šumom, jezeru daje smaragdno zelenu boju. Uz obalu jezera uređena je pešačka staza kojom možete obići njegovu celu površinu.

 

Foto: N. Ivanovski

Foto: N. Ivanovski

 

Mnogi je zovu i najlepšom planinom Crnoj Gori sa svojih 48 vrhova preko 2.000 metara. Ima 5 kanjona, preko 500 kilometara markiranih staza i spada u jednu od najbolje markiranih planina. Pruža i idealne uslove za planinarenje i oni koji se vole ovu vrstu aktivnosti, Durmitor smatraju jednim od najboljih delova prirode za ovakvu avanturu.

 

Na realtivno malom prostoru, postoji planinski svet fantastičnih oblika. Da je klima ovde potpuno drugačija od primorskog dela zemlje, govori i podatak da se 1. avgusta svake godine održava takmičenje u snoubordu.

 

SKADARSKO JEZERO

 

Kako bismo upotpunili naš aktivni odmor i posle predivnih predela u severnom delu Crne Gore, spustili smo se južnije ka Skadarskom jezeru i Jadranskom moru. Prva stanica nam je bio preslatki Virpazar na obali Skadra. Brodići smešteni na jezeru, spremni svaki čas da isplove, mediteranska arhitektura i impozantni spomenik palim borcima u Narodnooslobodilačkom ratu, daje vam dojam da iz njega nikad ne biste otišli.

 

Foto: N. Ivanovski

Foto: N. Ivanovski

 

Iz Virpazara možete krenuti u pešačke ture, krstarenje, biciklizam, kajakarenje... Za one koje vole vina, postoje i vinske ture, a ono koje potiče s ovog područja Vranac - obavezno morate da probate.

 

Mi smo se ukrcali na brod i krenuli da istražujemo najveće jezero na Balkanu. Pored panoramskog pogleda na jezero, mogli smo da vidimo i razne vrste ptica močvarica čijih vrsta ima 280. Na Skadru se nalaze i kulturno-istorijski spomenici sa manastirima i utvrđenjima, smešteni na ostrvima nazvanim "gorice".

 

Foto: N. Ivanovski

Foto: N. Ivanovski

 

Dok se prolazi kroz lokvanje i barsku vegetaciju, vide se i brojne uvale i ribarska naselja. Na krstarenju smo prošli i pored nekadašnjeg kamenog ostrva-zatvora Grmožur, koji je u vreme knjaza Nikole bio poznato kao “crnogorski alkatraz”.

 

Miris sveže ribe namamio nas je u restoran "Kod Raše", u mesto Pješačac. Ukus ribe i ostalo poluženje, sa dobro raspoloženim domaćinom i uz predivan pogled na Skadarsko jezero, ostaju u posebnom sećanju.

 

Foto: N. Ivanovski

Foto: N. Ivanovski

 

To nam je dalo energiju da krenemo starim putem kroz sela na brdu, kako bismo doživeli i videli jezero u punom smislu. Iako ruističan put i krivudav, niko ne ostaje imun na pogled od kojeg, ali zaista zastaje dah. Panoramski pogled na jezero s uzvišenja, zelenilo koje ga okružuje i albanska sela kroz koje se prolazi, pružaju vam uvid u netaknutu prirodu i kako se nekada živelo u ovom predelu Crne Gore.

 

ADA BOJANA

 

Naše odredište je bila Ulcinjska rivijera, najjužniji deo Crne Gore. Raznolikost je ono što krasi ovu obalu, sa spojem Istoka i Zapada, sačinjen od Jadranskog mora, reke Bojane, ostrva Ada i bujne netaknute vegetacije.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

Plaža Ade Bojane sastoji se iz dva dela, nudističkog i nenudističkog. Kako biste uživali u divljoj prirodi, deo plaže dugačak 2.200 metara daje vam priliku da nađete svoj mali kutak mira i gledate u nepregledno plavo more. Na Adi Bojani postoje različite aktivnosti, a koliko je popularno govori i podatak da spada u top 10 svetskih destinacija za kite surfing, paraglajding i windsurfing. Jahanje je već četiri decenije jedna od glavnih turističkih atrakcija.

 

Ada Bojana je istinska oaza mira na kojem nudisti mogu da uživaju daleko od radoznalih pogleda. Za one koji više vole rečni ambijent, imaju reku Bojanu s druge strane. Splavovi sa ribljim restoranima, za koje kažu da su jedni od najboljih u ovom delu Jadrana, posećuju poznate ličnosti tokom cele godine. Ako biste se odlučili na krstarenje rekom i morem, proćićete i tik pored albanske obale na kojima možete da vidite i bunkere iz doba Envera Hože.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

Na Adi Bojani ono što je najbolje je što se smeštajni kapaciteti nalaze na plaži, i možete da birate da li ćete uživati u pogledu na more iz apartmana, bungalova ili hotela. Okruženi parkovima, za zabavu i aktinost imate priliku da izaberete i odbojku na plaži ili mali fudbal, ili jednostavno da zaplivate i uživate u slanoj vodi.

 

Kada budete išli ka crnogorskom primorju, zastanite i pogledajte sa strane, videćete mnogo prirodnih lepota koja su vam usput. Otkrićete prelepe prizore, odmorićete se za dalji put, a šteta bi bilo kad ste već tu i da ne probate cicvaru ili smočani kačamak i saznate nešto novo o ovoj divnoj zemlji.

 

Foto: Top One Agency

Foto: Top One Agency

 

(N. Ivanovski)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbocrnogorka

    30. jun 2016 | 19:08

    Sve navedeno je divo i treba posetiti a posebno me je odusevilo Biogradsko jezero / raj na zemlji. I najvise volim da odem na CG primorje jer je i lepo i zdravo a i nasi su ljudi, jezik... Braca bili, braca ostali kako god neki neMILI mislili i radili!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • ivo

    30. jun 2016 | 22:29

    Ma niko Nema sto SRBIJA ima. Samo vi uzivajte u tol lijepoj Crnoj Gori i vi u lijepoj vasoj a nas ostavite da uzivamo bez vas.Daleko vam lepa kuca.

  • CROBEX

    30. jun 2016 | 17:58

    Što bi vi tek dali da imate makar pola Jadrana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA