≫ 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN: Danas je RAMAZANSKI BAJRAM

Danas počinje Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Muslimani se pozdravljaju radosnim pozdravom: Bajram šerif mubarek Olsun

  • 2

Ramazanski bajram obeležava kraj posta za muslimane, i slede dani veselja - dani Bajrama.

ZAVRŠEN RAMAZANSKI POST: Sutra počinje Bajram!

Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom pod nazivom bajram namaz. Organizuju se i javne svečanosti, ljudi razmenjuju poklone i posete. Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (deseti mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju "praznikom položenog ispita". Ove godine Bajram počinje danas i završava se 7. jula, a dolazi po završetku Ramazana, meseca posta, tokom kojeg su se muslimani uzdržavali od jela i pića, zlih misli i dela. Post je jedna od pet temeljnih dužnosti muslimana.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Što se tiče narodnih običaja, bitno je da se prvi dan Bajrama provede u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova. Drugi dan se obilaze mezarja, te se ujedno obeležava i kao Dan šehida (palih boraca). Treći dan predviđen je za druženje s prijateljima i poznanicima, a u tradiciji je ukorenjeno da se sklapaju prijateljstva gde god mogu i da se zalaže za istinu gde god se vidi da se želi naturiti laž.

Na dan oba Bajrama preporučene su izvesne stvari, a koje doprinose obeležavanju posebnosti ovih dana kao praznika:

okupati se pre odlaska na Bajram namaz

– jesti pre Ramazanskog Bajram namaza, a na Kurban-bajram jesti tek posle namaza

– učenje tekbira na putu u džamiju i u njoj

oblačenje najlepše odeće, mirisanje i ukrašavanje

– odlazak u džamiju jednim putem a povratak drugim

– poseta rodbini i prijateljima

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Svečani bajramski prijem, kojim se obeležava kraj posta i dolazak velikog muslimanskog praznika Bajrama održan je sinoć u Bajrakli džamiji.

Reis-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović čestitao je takođe praznik svim vernicima Bajram, uz poruku da taj praznik bude u znaku jačanja porodičnih veza, toplih i dobrih odnosa među svima i moralne obnove pojedinaca i društva.

Povodom ovog najvećeg muslimanskog praznika, redakcija Telegrafa svim vernicima muslimanima čestita Ramazanski bajram uz pozdrav: Bajram šerif mubarek Olsun!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole RS

    5. jul 2016 | 10:15

    Svim vjernicima islamske vjeroispovjesti, Bajram Serif Mubarek Olsun. Mir sa vama i sreca da vas prati!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA