≫ 

DA LI JE U SRBIJI? Ukrali su joj SESTRU BLIZNAKINJU po rođenju, pomozite joj da je pronađe (FOTO)

- Tražim pomoć od svih vas da mi pomognete da nađem sestru. Ona sigurno i ne zna da ja postojim, ali ja osećam da ona postoji - napisala je Lenče Georgieva Velešanova

  • 2

Tridesetosmogodišnja žena iz Strumice, na jugu Makedonije, Lenče Georgieva Velešanova preko Fejsbuka je počela da traga za svojom sestrom bliznakinjom, za koju veruje da je nakon porođaja njihove majke bila prodata. Kaže da neće odustati sve dok ne dozna istinu, a u potragu za njenom sestrom uključio se i njen brat Spase i puno Fejsbuk prijatelja.

Ukrali su mi BRATA BLIZANCA po rođenju, a onda sam mu jednog dana POKUCAO NA VRATA! (FOTO) (VIDEO)

- Zovem se Lenče Georgieva Velešanova. Nakon dugog razmišljanja prikupila sam hrabrost i snagu da progovorim o mojoj tuzi, a ujedno i želji da nemoguće pobedim mogućim... Ja sam rođena kao bliznakinja sa još jednom ženskom bebom. Kada sam se rodila 25.02. 1978. godine u Stumici se često dešavalo da su lekari, sestre i babice prodavali decu. Mojoj majci su rekli da je drugo dete rođeno mrtvo, ali prema knjizi rođenih, ja sam to drugo dete. Gde je živo? - napisala je na svom postu Lenče Georgieva Velešanova.

Ona je preko Fejsbuka uputila apel za pomoć kako bi našla sestru bliznakinju.

- Tražim pomoć od svih vas da mi pomognete da nađem sestru. Ona sigurno i ne zna da ja postojim, ali ja osećam da ona postoji. Imam 38 godina i starijeg brata. Ovo je moja fotografija, pa ako mi neko pomogne biću veoma zahvalna. Rešena sam da idem do kraja i zato sam odnegde morala da počnem - napisala je Lenče Georgieva Velešanova.

U svetu se, prema rečima dr Marjana Bogdanovskog sa Fakulteta za bezbednost, godišnje prodaje preko 1,2 miliona dece, a u Makedoniji o tome nema preciznih podataka, mada, kažu u policiji, postoji trgovina decom koja se odvode van Makedonije najčešće da bi prosila.

Sa druge strane, u Makedoniji je sve do nedavno "cvetao biznis" sa prodajom beba za usvajanje. Jedino ljudi sa dubokim džepovima sebi su mogli dozvoliti da usvoje "provereno, zdravo i pravo" dete, jer se, kako je pre par godina tvrdio Ilija Jovanović, predsednik Udruženja dece i omladine bez roditelja, cena za podmićivanje Komisije za usvajanje dece pri Ministarstvu za rad i socijalnu politiku kretala se od 5 do 60 hiljada evra, u zavisnosti od zdravstvenog stanja bebe.

Foto: AP Foto: AP

Krajem januara ove godine bugarska javnost je bila frapirana saznanjima bugarske Nova televizije koja je istraživala trgovinu decom. Oni su došli do podataka da se samo preko jednog švercerskog kanala, iz Bugarske u Grčku mesečno prodaje desetak beba, a za novorođenče Grci plaćaju između 8.000 i 12.000 evra.

Televizija je tada prikazala buduću majka i trgovce decom, ističući da se neke bebe usvajaju, a druge sa zdravstvenim problemima prodaju i postaju lanac u trgovini sa organima.

Jedan od trgovaca beba, koji je stao pred kameru, Plamen Dimitrov je rekao da su devojčice traženije i da niko ne traži dokumentaciju o poreklu dece.

Prema njegovim rečima, neke žene, njihovi klijenati u kriminalnoj šemi, kupuju decu zato što ne žele da tokom bremenosti naruše svoj izgled. Kada je reč o blizancima, Dimitrov tvrdi da se oni po pravilu razdvajaju jer organizatori dobijaju više novca kada ih prodaju posebno.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA