MOST ŽELJA POSTAO MOST OPASNOSTI: Čuvajte se ako prolazite ovuda na Ohridu! (FOTO)

Lokalne vlasti su digle ruke od rušenja, ali i od njegovog održavanja, pa je "Most želja“ ostao prepušten zubu vremena i danas predstavlja opasnost za meštane i turiste

  • 0

Kada su u ovo vreme pre dve godine i turisti iz Srbije pomagali Ohriđanima da od lokalnih vlasti i rušenja odbrane "Most želja", niko nije ni predpostavljao da će on danas predstavljati opasnost za žitelje tog gradića na obalama Ohridskog jezera, ali i za turiste, koji su i ove godine najbrojniji baš iz Srbije.

Posao pastira NIKO NEĆE, plata je mnogo veća od proseka, ali svima smeta jedino OVA STVAR!

"Most želja" je u septembru 2009. godine izgradio i Ohriđanima poklonio skopski biznismen Velija Ramkovski. Njime je premošten priobalni deo Ohridskog Jezera i najlepši i najatraktivniji deo centra grada, Potpeš i Kaneo.

Od crkve Sv. Jovan Kaneo do centra grada ranije je trebalo da se pređe put od 1,5 kilometara, a preko "Mosta želja" treba da se prepešači svega 140 metara, koliko je on i dugačak. Na mostu je postavljeno 12 horoskopskih znakova, tako da prolaznici i turisti ispred svog znaka mogu da pogledaju prema jezeru i pomisle želju.

Foto: Wikimedia/Diego Delso Foto: Wikimedia/Diego Delso

Međutim, kada je politika umešala svoje prste, a donator Velija Ramkovski više nije bio miljenik vlasti, počeli su i problemi "Mosta želja", koji su 2014. godine lokalne vlasti u Ohridu htele da sruše zato što je bio "divlja gradnja". U tome su ih sprečili žitelji starog dela grada, koji preko njega mnogo brže stižu do centra, a podršku su dobili i od brojnih turista iz Srbije.

Lokalne vlasti su digle ruke od rušenja, ali i od njegovog održavanja, pa je "Most želja“ ostao prepušten zubu vremena i danas predstavlja opasnost za meštane i turiste. Nezaštićeni kablovi od struje, koji povezuju fenjere na mostu, su najveća opasnost.

Pre dve godine jedna žena iz Ohrida je doživela jak strujni udar na mostu, ali niko do danas ništa nije preduzeo da se ta opasnost odkloni. Zato su neki žitelji ovog grada na svoju ruku sa pur penom i drugim izolacionim materijalima pokušali da zaštite gole žice.

- Zabrinuti smo za svoju decu koja se igraju ili prelaze preko mosta. Kablovi visokog napona pored vode su previše opasni. Nadležni moraju da preduzmu nešto, da obezbede most i postave transformator niske struje, ne samo radi nas, već i zbog turista, vele žitelji Ohrida.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA