≫ 

DANAS JE CRVENO SLOVO - PETROVDAN: Evo šta nikako NE SMETE da radite!

U Srbiji postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se okuplja narod

  • 2

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Petrovdan - Dan svetih apostola Petra i Pavla.

 

Sveti apostol Petar bio je ribar i najpre se zvao Simeon. On je prvi od učenika jasno izrazio veru u Gospoda Isusa rekavši: "Ti su Hristos, Sin Boga živoga". Činio je moćna čuda: lečio je bolesne, vaksrsavao mrtve, čak i od njegove senke isceljivali su se bolesnici. Imao je veliku borbu sa Simonom Volhom, koji se izdavao za boga, a u stvari bio je sluga satanin. Najzad ga je posramio i pobedio.

 

Danas je CRVENO SLOVO i jedna od najvećih srpskih slava i ovo NIKAKO NE SMETE DA RADITE!

 

Po zapovesti opakoga cara Nerona, Simonovog prijatelja, Petar je osuđen na smrt. Postavivši Lina za episkopa u Rimu i posavetovavši i utešivši stado Hristovo, Petar je pošao radosno na smrt. Videći krst pred sobom, zamolio je svoje dželate, da ga razapnu naopako, pošto je smatrao sebe nedostojnim da umre kao Gospod.

 

Foto: Facebook/Sts. Peter and Paul Serbian Orthodox Church Sudbury, Ontario

Foto: Facebook/Sts. Peter and Paul Serbian Orthodox Church Sudbury, Ontario

 

Sveti apostol Pavle bio je rodom iz Tarsa, najpre se zvao Savle, a bio farisej i gonitelj Hrišćanstva. Prema predanju bio je deset godina mlađo pd Hrista. Poverovao je u njegovu propoved i postao jedan od navećih propovednika i teologa prve hrišćanske crkve.

 

Pošto je ispunio sve dane i noći trudom i stradanjem za Hrista, pošto je organizovao crkvu po mnogobrojnim mestima, i pošto je dostigao tu meru savršenstva, da je mogao reći: "Ne živim ja nego Hristos živi u meni", tada je bio posečen u Rimu, u vreme cara Nerona, kad i apostol Petar.

 

Ovaj praznik u Srbiji se obeležava kao slava mnogobrojnih pravoslavnih porodica.

 

Kod Srba postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina.

 

Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih.

 

Na Petrovdan se ništa ne radi u polju, narocito se ne uprežu konji u kola.

 

Opšti je obicaj kod Srba u Vojvodini da se do Petrovdana nisu smele seći jabuke nožem, niti se smelo jabukama loptati, ili pak udarati jednu o drugu jabuku, jer se verovalo, da ce ako se to čini, padati krupan grad i uništiti useve.

 

U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osvećenje.

 

Opštije obicaj da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koji se zovu “petrovača”.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ledeni

    12. jul 2016 | 16:38

    Gde je bog bio kad je skot malu andju silovao i ubio gde su sveci tada bili sto nisu sprecili gde su ta cuda

  • Miki

    12. jul 2022 | 19:22

    Ovi iz Krusveca ne znaju da ovo postoji, podelite im flajere po gradu ;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA