≫ 

VETAR ČUPA DRVEĆE, BUJICE NA ULICAMA GRADOVA: Oluja veka OPUSTOŠILA HRVATSKU, stiže u SRBIJU (VIDEO)

Jak vetar i grad pogodili su neke delove Hrvatske i napravili ogromnu štetu

  • 36

Kao u Srbiji, i u Hrvatskoj su nekoliko dana vladale visoke temperature, ali je u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici juče stiglo nevreme sa jakim vetrom i gradom, koje je pogodilo nekoliko gradova u zemlji.

SRBIJI SE BLIŽI NAJAVLJENO NEVREME: Jaka kiša i grad pokosili hrvatsku Požegu (VIDEO)

Jak grad je padao i napravio veliku štetu na poljoprivrednim usevima, a inače šteta od nevremena je velika. Vetar je odneo na desetine krovova, čupao stabla koja su prouzrokovala zastoje u saobraćaju, a snažan grad je uništio dobar deo pšenice, kukuruza i vinograda u kutjevačkom području. Takođe su na teren izašle i mnoge vatrogasne ekipe, javio je hrvatski portal 034.

Kako je prenela njihova nacionalna televizija HRT, najviše su stradale Pleternica i Kutjevo, opština Jakšić i prigradska naselja same Požege. Osim kuća, stradala su i brojna gazdinstva.

- Šteta je ogromna - uveren je načelnik opštine Jakšić, Ivica Kovačević.

Nevreme je pogodilo i područje grada Orahovice u Virovitičko-podravskoj županiji, a ni sami meštani ne pamte takvu oluju. U samom centru ovog grada stradalo je oko 15 automobila na koja su se rušila stabla, a jak vetar je oborio tri krova. Šteta je nastala i u samom parku u centru u kojem je srušeno skoro svako drugo stablo, njih 200-300. Deo grada je bez struje, kao i neka okolna mesta, a na terenima se nalaze ekipe HEP-a, komunalaca i vatrogasaca.

- Šteta je višemilionska, a teško ju je sagledati sada jer je pao mrak. Prave procene štete će biti poznate ujutro, kada se dobiju sve informacije sa terena - rekao je sinoć gradonačelnik Orahovice Josip Nemec.

Oluja nije zaobišla ni opštinu Oriovac u Brodsko-posavskoj županiji.

- Vozio sam se autobusom, bilo je 17.15 časova. Bilo je strašno, užasan prizor, letele su grane, limovi... Autobus nije mogao da prođe, saobraćaj nije mogao normalno da se odvija - rekao je čitatelj portala 24sata.hr kojeg je nevreme zateklo na području između Brodskog Stupnika i Oriovca.

Prema prognozama vremena za danas kada je reč o Hrvatskoj, trebalo bi da bude promenljivo i nestabilno vreme, mestimično s kišom i pljuskovima koji mogu biti izraženiji tokom noći i jutra.

Inače, olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom pogodilo je u sredu u popodnevnim satima više krajeva u Sloveniji, posebno na severu i istoku zemlje, i izazvalo je štetu na usevima i objektima.

U severozapadnom delu zemlje poplavljeno je više stambenih objekata, a u severnim krajevima prema Austriji bilo je i više odrona zemlje. Jak grad veličine kokošjih jaja popodne je pogodila Velenje i okolinu, dok je uz Dravu na istoku zemlje voda poplavila nekoliko lokalnih ulica i industrijskih objekata.

(Telegraf.rs / Večernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA