Terorističke napade poput ovog u Nici NEMOGUĆE JE SPREČITI, a evo i zašto!

U Nici se tako pokazalo da za teroristički napad nije potreban ni eksploziv ni vatreno oružje ni visoko istreniranih i obučenih ratnika – dovoljan je jedan motivisani fanatik, jedan običan kamion i, naravno, sva sila civila koji ni u najgorim noćnim morama nisu mogli zamisliti takav scenarijo

  • 0

Jučerašnji stravičan teroristički napad u Nici, u kojem je napadač kamionom ubio 84 osoba i povredio više od 100, još jednom je demonstrirao zbog čega se tako teško boriti protiv islamističkog terorizma.

(UŽIVO) MASAKR U NICI: Identifikovan napadač pokolja, GRAD POD OPSADOM (FOTO) (VIDEO)

Borba protiv kriminala dobrim se delom bazira na taktici odvraćanja. Pojednostavljeno, kriminalce se od počinjenja kaznenih dela pokušava odvratiti dugogodišnjim zatvorskim kaznama. Svaki teški kriminalac zna da ga, bude li uhapšen, čeka oduzimanje slobode i provođenje celog ili gotovo celog ostatka života u zatvoru. I takva taktika neretko funkcioniše – retko će koji kriminalac počiniti zločin prilikom kojeg je gotovo sigurno da će biti uhapšen ili ubijen. Svakoj iole normalnoj osobi nagon za preživljavanje jedan je od najjačih nagona u životu uopše. Niko ne želi da ostane bez vlastitog života i/ili slobode.

Foto: Profimedia/MAXPPP Foto: Profimedia/MAXPPP

Nažalost, takva je taktika gotovo posve bezvredna kad govorimo o islamističkom terorizmu. Naime, glavna je karakteristika islamističkih terorista ne samo spremnost na vlastitu smrt nego i njeno priželjkivanje. Ta spremnost bazirana je u doktrini mučeništva koja kaže da onoga koji pogine mučeničkom smrću u borbi za verziju islama, koju islamisti smatraju jedinom ispravnom, čeka večna nagrada – život u raju za mučenika i njegovu porodicu, uz nezaobilazne 72 device koje će udovoljavati svakom njegovom prohtevu. I dok se takva verovanja racionalnim ljudima čine toliko bizarnima da je jako teško zamisliti da ijedna osoba može verovati u takvo što, činjenica je da islamisti iskreno i čvrsto veruju upravo u takvu ideologiju i da su, kao što se demonstrira gotovo svakodnevno širom sveta, spremni umreti za nju bez puno oklevanja. Samo naizgled paradoksalnim čini se podatak da veliki deo islamističkih terorista ne dolazi iz najsiromašnijih društvenih slojeva, nego se radi o relativno obrazovanim i imućnim ljudima koji su u nekom trenutku svog života, zbog ovog ili onog životnog problema, nekritički prihvatili najekstremniju interpretaciju islama, onu islamističku koja zagovara samoubilačke napade na civile.

PRKOSAN POGLED POLICAJKE HERIONE: Skočila na kamion pomahnitalog napadača dok je gazio ljude na ulici! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Taktika odvraćanja funkcioniše, ali samo pod uslovom da su akteri u situaciji racionalni. Onaj ko ne samo da se ne boji smrti nego je i priželjkuje, blago rečeno, nije racionalna osoba. U Nici se tako pokazalo da za teroristički napad nije potreban ni eksploziv ni vatreno oružje ni visoko istreniranih i obučenih ratnika – dovoljan je jedan motivisani fanatik, jedan običan kamion i, naravno, sva sila civila koji ni u najgorim noćnim morama nisu mogli zamisliti takav scenarijo.

Da stvar bude još gora, potpuno je nepotrebno da napadač bude u bilo kakvom kontaktu s bilo kojom terorističkom organizacijom ili islamističkom ćelijom. Ideologija islamizma, naime, nalaže širenje vlastite ekstremne interpretacije islama po celom svetom putem pretnji, zastrašivanja i nasilja. Putem interneta potencijalni teroristi mogu trivijalno lako doći do informacija o islamističkoj ideologiji i svemu onome što se u sklopu nje traži od potencijalnog "mučenika".

Foto: Tanjug/AP/Sasha Goldsmith Foto: Tanjug/AP/Sasha Goldsmith

Islamističkih terorista na svetu ima vrlo malo. U odnosu na broj muslimana na svetu, broj islamističkih terorista gotovo je zanemarljiv. Problem je u činjenici da ih uopšte ne mora biti puno da bi se redovno događali stravični napadi poput onoga koji se dogodio sinoć u Nici.

Islamistički terorizam ne može biti pobeđen (samo) rigoroznim sigurnosnim proverama, dugim cevima na ulicama i beskonačnim maltretiranjem putnika na aerodromima. Islamizam mora biti poražen na nivou ideja u sklopu reforme islama - to je ono što zagovara Majid Navaz, vodeći islamski reformista i borac protiv islamističkog terorizma, inače i sam bivši islamista.

(Telegraf.rs / Izvor: tportal.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA