STIŽE RUSKA VERZIJA "TESLINOG TOPA": Evo za šta će ga oni koristiti (VIDEO)

Šinski topovi, kod nas poznatiji kao "Teslini", su naprave koje su sposobne da ubrzavaju objekte do supervisokih brzina zahvaljujući snazi struje i magnetnog polja

  • 2

U Institutu za visoke temperature Ruske akademije nauka u Šaturi vršena su ispitivanja takozvanog šinskog topa - elektromagnetnog akceleratora koji je sposoban da ubrza materiju do prve kosmičke brzine i da dostavlja koristan teret u orbitu, navodi portal Naučna Rusija.

PUTIN IMA DOSAD NEVIĐENO ORUŽJE, ELEKTROMAGNETNI TOP: Ispaljuje smrtonosne projektile (VIDEO)

"Postizanje visokih brzina povezano je sa velikim poteškoćama. Naš zadatak je da dobijemo sisteme s velikim pritiscima i da pomoću njih istražujemo Vaseljenu. Drugi zadatak je zaštita od kosmičkih tela velike brzine koja za nas predstavljaju opasnost, uključujući kosmički otpad, komete i ostalo. Sledeće zadatak je dostavljanje satelita u orbitu Zemlje", rekao je novinarima predsednik Ruske akademije nauka (RAN) Vladimir Fortov.

Šinski topovi, kod nas poznatiji kao "Teslini", su naprave koje su sposobne da ubrzavaju objekte do supervisokih brzina zahvaljujući snazi struje i magnetnog polja.

Po pravilu, to je komplet od nekoliko paralelnih provodnika, takozvanih šina, kroz koje se propušta struja supervisokog napona. Ako te šine dodiruje provodnik, Lorencova sila će ga gurati i ubrzavati do supervisokih brzina koje su nedostižne za barutno oružje.

Takve naprave se danas smatraju bazom za stvaranje novih sistema oružja i sredstava za dostavljanje tereta u orbitu.

Po rečima predstavnika RAN, ruski naučnici za sada su uspeli da postignu brzinu od 11 kilometara u sekundi prilikom ubzravanja hitaca ispaljenih iz šinskog topa koji su napravili. Ta brzina je dovoljna da se savlada Zemljina teža i izađe u njenu orbitu, i malo nedostaje za izlazak u otvoreni svemir.

Kako je istakao Fortov, postizanje tih brzina zahteva toliko visoke napone i energiju da se sve komponente šinskog topa brzo pohabaju i pokvare. Sada je glavni zadatak pronalaženje materijala koji bi bili sposobni da izdrže takva opterećenja, kao i načina njihove zaštite od habanja.

Već prilikom prve demonstracije puštanja akceleratora u rad, bila je postignuta brzina od 3,2 kilometra u sekundI, što Fortov smatra dobrim pokazateljem.

Po akademikovom mišljenju, razvoj i dalje proučavanje načina funkcionisanja takvih elektromagnetnih akceleratora pomoći će ne samo prilikom dostavljanja tereta u svemir i uništavanja opasnih objekata koji se približavaju Zemlji, već i da se otkriju dublje tajne Univerzuma - kako se ponaša plazma u kosmosu, kako se rađaju i umiru zvezde.

Takođe, proučavanje ponašanja plazme unutar šinskih topova pomoći će fizičarima da ukrote termonuklearnu energiju, s čime naučnici danas imaju velikih problema.

Pogledajte prilog koji objašnjava zašto je 14. jul krvavi datum francuske istorije:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Жика

    15. jul 2016 | 18:40

    ЖИВЕО ТЕСЛА!ЖИВЕЛА СРБИЈА!И нека неко сада каже да су Срби лош и глуп народ!Србија је земља интелектуалаца и јунака.Србија је земља великих људи!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA