≫ 

POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA U TURSKOJ: Poginulo 90 ljudi, ranjeno 1.200, a uhapšeno najmanje 1.500 vojnika (FOTO) (VIDEO)

Na Telegrafovom blogu pratite iz minuta u minut o državnom udaru u Turskoj i pokušaju svrgavanja turskog predsednika Erdogana i vladajuće partije s vlasti

U Turskoj je sinoć organizovan pokušaj državnog udara i pokušaj vojske da zauzme vlast u zemlji. Oko 22 časova u Ankari se začula pucnjava, turski vojni helikopteri i dalje nadleću grad. Turske oružane snage saopštile su da su preuzele vlast u zemlji da bi zaštitle demokratski poredak i ljudska prava.

02.15 - Državna televizija je pod kontrolom Erdoganovih snaga

02:01 - Dva mrtva civila u Istanbulu.

01:50 - BAČENA BOMBA NA PARLAMENT U ANKARI, javila je agencija Anadolija. Za sada nema informacija o povređenima. Agencija je napisala da je ovu informaciju dobila od svedoka.

ZAŠTO BAŠ ZBOG NICE SRBI DANAS TREBA DA PLAČU: Ono što je taj grad uradio za našu ratnu siročad se ne zaboravlja! (FOTO)

01:47 - Još tri vojnika su u pritvoru pošto su uhvaćeni u pokušaju da zauzmu predsedničku zgradu. Ranije večeras četiri vojnika su "likvidirana", javila je rt.com.

01.30 - Puca se na ljude, ima mnogo mrtvih!

01:15 - Pojedini mediji spekulišu da je počeo građanski rat u Turskoj 01:11 - 17 mrtvih policajaca u napadu helikoptera na glavnu policijsku stanicu u Ankari, javlja AP.

01:04 -  Turski kanal NTV prenosi da je vojni helikopter oboren od strane vojnog aviona u Ankari

00:52 - ERDOGAN POKUŠAO DA POBEGNE ZA LONDON: Nemci odbili da mu daju azil!

00:45 - "Ovo nije državni udar koji vrši čitava vojska već određeni elementi pokušavaju destabilizovati komandnu strukturu i vojsku. Upravo iz tog razloga se nadamo da će se ova komandna struktura naše vojske promeniti i da će turska vojska biti lojalna turskoj vlasti", rekao je bivši turski premijer Davutoglu.

00:41 - Vojska otvorila vatru na protestante, pucnji odjekuju Istanbulom

00:40 - Vojni helikopteri pucaju na sedište turske obaveštajne agencije, prenosi britanski Telegraf.

00:28 - "Najvažnije je da državljani Srbije koji se nalaze u Istanbulu i Ankari ostanu kod kuće ili u hotelima", kaže za RTS konzul Zoran Marković.

00:23 - TURCI POSLUŠALI ERDOGANA: Izašli na ulice, mahajući zastavama ZAUZELI VOJNI TENK

00:06 - PUCNJAVA I KOD MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA: Građani beže u panici, vojska zauzima deo po deo grada

00:00 - Kako prenosi domaća agencija Anadolija, helikopteri pucaju na predsedničku palatu u Ankari.

23:53 - Prema navodim agencije AP, velika eksplozija se čula u zgradi državne televizije u Ankari.

23:51 - Pučisti u Generalštabu kao taoca drće komandanta vojske, javila je turska državna agencija Anadolija.

PUČISTI KOMANDANTA VOJSKE DRŽE KAO TAOCA: Zatvorili ga u zgradi Generalštaba!

23:46 - Erdogan je poručio narodu da je u toku pokušaj jednog manjeg dela turske vojske da uspostavi paralelnu vlast, i da to država neće dozvoliti.

ERDOGAN POZIVA SVOJE PRISTALICE DA IZAĐU NA ULICE! Uzvratićemo udarac, NE DAMO TURSKU! (VIDEO)

23:49 - Turski list Milijet preneo je poruku koju je večeras naciji uputio predsednik Erdogan. Njegovu izjavu možete pročitati OVDE.

23:45 - Odmah nakon čitanja saopštenja kolovođa vojnog puča, turska državna televizija TRT je prestala sa emitovanjem programa.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

23:40 - Kako prenosi CNN, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kazao je da je državni udar delo manjine unutar vojske. - Mi ćemo prevazići ovu situaciju - dodao je on.

23:37 - VOJNICI UMARŠIRALI NA TRG TAKSIM: Strojevim korakom zauzeli centralni gradski trg (VIDEO)

23:35 - Turska je sada pod kontrolom "Mirovnog saveta". Državni TV kanal poručuje da je zemlja sad pod kontrolom Saveta koji je će osigurati bezbednost stanovništva.

23:30 - Kako je rečeno u saopštenju emitovanom na Turskoj državnoj televiziji (TRT), uveden je policijski čas u čitavoj zemlji i svi aerodromi su zatvoreni. Spiker je rekao da ga je vojska naterala da pročita njihovo saopštenje u programu.

U svom obraćanju javnosti, vojne snage obećavaju novi ustav, a kazali su da su demokratija i sekularni sistem vladavine prava ugroženi. Takođe, oni kažu da će biti uvedeno vanredno stanje.

23:28 - Bela kuća saopštila je da je predsednik Obama upućen u aktuelna dešavanja u Turskoj i pomno prati razvoj situacije.

23:25 - Šef istanbulskog ogranka vladajuće Stranke pravde i razvoja rekao je da su vojnici zaposeli prostorije te partije i od njih zatražili da ih napuste.

23:15 - Grupe ljudi koje slave i skandiraju posle vesti da je Redžep Tajip Erdogan zbačen s vlasti i da je vojska preuzela vlast u Turskoj snimljene su u Istanbulu. Snimke slavlja pogledajte OVDE.

23:10 - IDITE KUĆI, OVO JE POLICIJSKI ČAS: Vojnici zaustavljaju ljude u Istanbulu, DRAMA NA ULICAMA (VIDEO)

23:05 - Kamere su zabeležile kako vojni helikopter puca na metu na zemlji. Na snimku se vidi noćno nebo iznad Ankare, a onda se prolama rafal, praćen svetlećim mecima koji su ispaljeni prema meti na zemlji.

TURSKA U PAKLU: IZ HELIKOPTERA pucano na LJUDE! Vojni AVION je leteo na nikad manjoj visini, tik IZNAD solitera u CENTRU GRADA! (VIDEO)

23:01 - TURSKA VOJSKA SAOPŠTILA NA TV-u: Preuzeta vlast da bi se sačuvala demokratija!

22:59 - Tenkovi okupirali Istanbul, narod skandira vojsci. Pogledajte kako je to izgledalo OVDE.

Foto: Guliver/ Gokhan Tan/Getty Images Foto: Guliver/ Gokhan Tan/Getty Images

22:57 - Ubrzo nakon početka haosa u Turskoj, korsinici u zemlji nemaju pristup Tviteru, Fejsbuku i Jutjubu.

Društvene mreže od 22.50 sati blokirane u Turskoj zbog vojnog udara (FOTO)

22:47 - Turska vojska izdala je saopštenje u kom se tvrdi da je puč uspešno sproveden, prenosi Rojters. Vojska je preuzela kontrolu nad celom zemljom. 

TURSKA VOJSKA ZVANIČNO PREUZELA VLAST: Erdogan svrgnut?

22:26 - "Deo vojske pokušava puč u Turskoj", izjavio je premijer Binali Jildirim. Vojni helikopter je navodno otvorio vatru u okrugu u Ankari gde se nalazi sedište turske Nacionalne obaveštajne organizacije.

22:15 - U toku je velika vojna operacija u čitavoj zemlji, pišu strani mediji. Kako navode, u toku je državni udar.

 

22:06 - Prema navodima sa društvenih mreža, u Istanbulu je zatvoren most koji spaja dve strane Bosfora, gde je takođe povećana kontrola bezbednosti.

Zatvoren je i aerodrom Ataturk u Istanbulu koji je turska vojska blokirala TENKOVIMA. Sva policija pozvana je na dužnost u Ankari i gradu na Bosforu, Istanbulu.Turska vojska izdala je saopštenje u kom se tvrdi da je puč uspešno sproveden, prenosi Rojters. Vojska je preuzela kontrolu nad celom zemljom.

Vojska je upala u zgrade Turske državne radio-televizije TRT u glavnom gradu ove zemlje, Ankari, javio je dopisnik Rojtersa.

Prema izvorima iz predsedničkog kabineta, Erdogan je za sada bezbedan.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar Džon Keri kaže da se nada da će u Turskoj biti očuvan mir, stabilnost i jedinstvo, uprkos izveštajima da je vojni udar u toku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    15. jul 2016 | 22:08

    Pocelo je debelo,treci verski

  • peka4

    15. jul 2016 | 22:27

    Sad ce biti Tursko leto. Dosli ameri po svoje..

  • BS

    16. jul 2016 | 00:36

    Pa da li vi neupuceni kapirate zasto ovoliko eksplozija po turskoj i francuskoj u zadnjih godjnu dana ...ni ovo juce u francuskoj kao ni ovo iznenadno zbacivanje Erdogana nije slucajno ...ameri i jezuiti kaznjavaju za okretanje ka rusiji ...neki dan izlazi vest nemacka reformise vojsku...slucajno bas...englezi izlaze iz unije...bice veselo jer je sve ovo uvezano kao creva...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA