≫ 

MODNI FRANKENŠTAJN: Slovenska dizajnerka radi kolekciju od KOŽE POKOJNOG Aleksandra Mekvina!

Slovenačka dizajnerka na bizaran način upozorava na rupe u zakonu

  • 1

Mlada Slovenka Tina Gorjanc prihvatila se neobičnog projekta, izrade kolekcije odeće i modnih dodataka iz materijala sličnog ljudskoj koži, u koji će biti ugrađen sačuvani biološki materijal Aleksandra Mekvina, britanskog modnog dizajnera umrlog pre šest godina.

Htela je da se porodi u divljini, a onda se skinula naga! SVE JE SNIMLJENO! (VIDEO)

Svojim bizarnim projektom Gorjanc, koja studira dizajn na britanskom fakultetu Central Saint Martins, želi da upozori na zakonske "rupe" zbog kojih u budućnosti može doći do zloupotrebe biološkog materijala, prenosi net.hr.

Iz genetskog materijala dobijenog iz sačuvanih vlasi Mekvinove kose u laboratorii je razvijeno kožno tkivo slično ljudskom tkivu, postupak je u maju službeno patentiran, a Tina Gorjanc objavila je da će oblikovati kolekciju jakni i torbica i drugih modnih dodataka, prenose slovenski mediji iz britanske štampe. Više o svemu možete videti na njenom portfoliju.

- Ako je studentkinja poput mene bila u stanju da patentira takav materijal jer ne postoji zakon koji bi to sprečio, onda možemo samo da zamislimo šta bi sve u budućnosti u stanju bile učiniti velike korporacije sa svojim neograničenim sredstvima - rekla je dizajnerka o svojoj kreaciji nazvanoj Pure Human project koja je predstavljena na završnoj godišnjoj reviji studenata njenog fakulteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ana

    25. jul 2016 | 13:52

    Koliko god zvučalo bizarno, ovaj projekat ima etički ispravne motive. Možda vam se sve čini kao daleka budućnost, ali već sada i nekoliko godina unazad veoma je razvijeno crno tržište i trgovina ženskim jajnim ćelijama kod nas. Ženama koje idu na potpomognutu oplodnju u jednom delu procesa se radi stimulacija jajnika, ali se obavezno desi da lekari urade hiperstimulaciju i moraju da izvade mnogo veći broj janih ćelija nego što je toj ženi potrebno za VTO proces. Višak jajnih ćelija žene potpišu da se zamrze (u najmanjem broju slučajeva jer se plaća), bace ili iskoriste u medicinske svrhe. E ova stavka 'bace i iskoriste u medicinske' svrhe je tlo za zloupotrebu i umesto uništavanja i iskorištavanja u medicinske svrhe vaš genetski materijal tj. vaše jajne ćelije se prodaju, a vašu decu rađaju druge žene, najčešće iz inostanstva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA