REPUBLIKA SRPSKA izlazi 25. septembra na REFERENDUM!

Za odluku je glasalo svih 63 prisutnih poslanika partija iz RS. Bošnjaci su napustili sednicu, jer smatraju da je ova odluka nezakonita i neustavna

  • 75

Građani Srpske izjasniće se na referendumu 25. septembra da li podržavaju da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike! Ovu odluku danas je donela Narodna skupština RS na posebnoj sednici na kojoj su sve srpske partije podržale održavanje referenduma o Danu RS.

Vučić i Dodik očekuju bolju BUDUĆNOST u Republici Srpskoj i bolje odnose sa BiH

Za odluku je glasalo svih 63 prisutnih poslanika partija iz RS. Bošnjaci su napustili sednicu, jer smatraju da je ova odluka nezakonita i neustavna.

To je jasan odgovor iz RS nakon što je Ustavni sud BiH proglasio da je proslava 9. januara kao Dana RS neustavna, jer vređa nacionalni interes Bošnjaka.

Parlament RS je utvrdio referendumsko pitanje koje glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?". Izabrana je i komisija za sprovođenje referenduma.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik RS Milorad Dodik poručio je da je odluka o održavanju referenduma i obeležavanju 9. januara kao Dana RS - zakon sa najvećom snagom volje naroda u istoriji Srpske. To je, rekao je Dodik, neotuđivo pravo srpskog naroda u RS:

- Referendum je važan događaj u kolektivnoj svesti svakog naroda, a važnost referenduma o Danu RS je u tome da srpski narod zaštiti pravo da samostalno odlučuje o važnim pitanjima i svojoj sudbini! Ovo je važan trenutak u kojem srpski narod ne može i neće da propusti da iskaže svoju volju i izrazi stav - rekao je Dodik.

On je naglasio da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom se osporava 9. januar kao Dan RS, ujedinila sve političke partije u RS. Dodik je rekao da je ova odluka Ustavnog suda BiH prevršila svaku meru i da potpredsedniku RS Ramizu Salkiću poručuje "da odluku Ustavnog suda može da "okači mačku o rep" onog momenta kad narod izađe na referendum i kaže svoje "ne" takvom odlučivanju Ustavnog suda BiH".

Printskrin: RTRS Printskrin: RTRS

Dodik je istakao da referendumom poručuje lideru SDA Bakiru Izetbegoviću i njegovoj političkoj opciji da ne mogu da Srpskoj osporavaju prava koja joj pripadaju.

Dodik je rekao da je budućnost BiH nemoguća, ukoliko se bazira na nameri Bošnjaka da se nestankom Srpske osvete Srbima za prethodni rat.

- To nas je dovelo u poziciju da se odlučnije borimo za svoja prava - rekao je Dodik.

Predsednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović poručio je da je odluka o referendumu doneta uz uvažavanje Ustava i ona ne ugrožava nijedan drugi narod u RS.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Potpredsednik NS RS Nenad Stevandić izjavio je da Ustavni sud BiH deluje politički, falsifikuje istoriju i činjenice, projektuje sukobe i podržava koncept kojim se želi ukinuti Srpska, čiji je najbolji odgovor na sve to - referendum.

- Referendum je demokratsko sredstvo i način odlučivanja, kao i civilizacijsko dostignuće suprotno šerijatskim pravima i nametanju od Ustavnog suda BiH. Izetbegović je pokrenuo proces znajući kakve će posledice izazvati, kao i oni koji su isto učinili i 1992. - naglasio je Stevandić.

Potpredsednik NS RS Sonja Karadžić-Jovičević poručila je da će Srpska slaviti Dan Republike i sve važne datume.

- Tako je uvek bilo i biće - navela je Jovičevićeva. Ona je napomenula da se Dan Republike Srpske slavi 24 godine, nakon čega se "neko setio da to nije ustavno".

- Bošnjaci moraju odgovoriti smeta li im postojanje Srpske, a najava nekog drugog referenduma na niovu BiH zvuči kao pretnja. Ako neko planira da organizuje referendum kao odgovor na ovaj naš, onda će možda razvaliti i ovu državu - upozorila je ona.

(Telegraf.rs / Izvor: novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amer

    17. jul 2016 | 14:31

    Jos jedno pitanje .Da li Republika Srpska zeli da izadje iz federacije.

  • Delija

    17. jul 2016 | 15:26

    Braćo samo složno. Nedajte Bekir da odlučuje o našem prazniku. Ima on svoj ćumez od države pa neka uredi svoju avliju.

  • Goran

    17. jul 2016 | 14:40

    Dodik skrece paznju sa ekonomskih problema. U RS vlada veliko siromastvo. A on se bogati. Organizovace referendum o bilo cemu. Briga ga za narod. Registracija je poskupjela,struja,rtv preplata uz struju itd. Ajmo o tome na referendum

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA