Evo šta će se dogoditi sa svetom ako Tramp postane predsednik!

Ovaj fiktivni scenario kreće od pretpostavke da je Tramp već na vlasti stotinak dana

  • 8

Ugledni list Ekonomist napisao je mogući scenario za ishod američkih predsedničkih izbora koji bi na čelo najsnažnije globalne sile postavio milijardera Donalda Trampa.

Donald Tramp KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA Amerike (FOTO)

Prema ovom scenariju, Ekonomist kreće od pretpostavke da je Tramp već na vlasti stotinak dana.

U nastavku iznosimo najzanimljivije delove mogućeg razvoja događaja.

- Trampov mandat traje tek 100 dana, a mnogi se već pitaju hoće li više ikada uživati popularnost kakvu je beležio u anketama u trenutku kada je imenovan za predsednika SAD.

TRAMP JE IMAO UDES: U konvoju vozila nema povređenih

Samit koji je Tramp organizovao u Beloj kući pod nazivom "Proizvedeno u Americi" oduševio je američki narod, pokazuju ankete, usprkos tome što su kritičari upozorili kako takav događaj više priliči ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Tramp je za vreme prenosa uživo žestoko kritikovao desetke korporativnih čelnika, prozvavši ih "neiskrenim i pohlepnim". Potom ih je naterao da na licu mesta obećaju kako će otkazati sve planove za podizanje fabrika u Kini i kako će vratiti proizvodnju nazad u SAD do kraja njegovog prvog mandata.

Naslovne strane novina dan nakon toga ispunjene su slikama šefa Apple-a Tima Kuka i šefa Boeing-a Denisa Muilenburga kako se tresu na hladnoći pred Belom kućom, nakon što su izbačeni jer su odbili da obećaju Trampu da će vratiti proizvodnju u Ameriku.

Trampove pristalice takođe su pozdravili to što je imenovao Džoia Arpaija, notornog šerifa iz Arizone, za vođu posebnog postrojenja koje je zaduženo za izgradnju utvrđene granice prema Meksiku u roku od tri godine.

Najava novog američkog predsednika o tome da će mu destinacija za prvo međunarodno putovanje biti Moskva ipak nije izazvala veliko oduševljene. Tramp se odlučio na sastanak s Putinom kako bi istražio zajedničke ciljeve u borbi protiv islamskog terorizma.

SADAM HUSEIN JE BAŠ DOBRO UBIJAO TERORISTE: Tramp svojom izjavom opet digao svet na noge (VIDEO)

Istina, Tramp je obećao kako će sklopiti samo "najpametnije i najstrožije sporazume", ali njegova brza ponuda sastanka Putinu mnoge je Amerikance podsetila na obaveštajni skandal koji je prouzrokovao poraz Hilari Klinton. Podsetimo, u oktobru su otkriveni klasifikovani podaci koji su otkrili da su hakeri s njenog privatnog servera ukrali informacije zbog kojih je poginulo više američkih obaveštajnih izvora u Rusiji i Ukrajini.

Hilari Klinton i dalje odbacuje sve optužbe, a njen suprug Bil je u intervjuu optužio Moskvu za prljavu igru, putem koje su želeli da utiču na predsedničke izbore.

KLINTONOVA POVEĆALA PREDNOST U ODNOSU NA TRAMPA: Da li je ona novi predsednik Amerike?

Ipak, 100 dana nakon početka Trampove ere, još uvek nema posete Moskvi. Kao i niz drugih sastanaka, odložen je zbog diplomatskih, vojnih i trgovinskih poteza Kine, Meksika i Rusije.

Američki senator Lindzi Graham te je poteze nazvao preuranjenim udarom ostatka sveta na Trampovu "Amerika na prvom mestu" agendu.

Odnosi s Rusijom nastavljaju da zabrinjavaju sigurnosni establišment u Vašingtonu. Predsednik Tramp je na udaru medija zbog tajanstvenog nestanka helikoptera koji je prenosio estonske jedinice preko Baltičkog mora, a pojavljuju se navodi kako je helikopter oboren od strane ruskog ratnog broda. Mediji pritiskaju Trampa i oko navoda da je predsedniku Estonije putem telefona rekao "da se opameti i začepi", jer je američki nacionalni interes povezan sa saradnjom s Rusijom oko Sirije i kako isti ne leži u odbrani američkih partnera u Evropi.

Tramp je odbio da komentariše te navode, pa je na konferenciji u Beloj kući napao medije koji objavljuju tajne informacije, a obrušio se i na Pentagon.

- U Pentagonu postoji veliki broj generala koji treba otpustiti, verujte mi -  kazao je Tramp.

Po pitanju ekonomije, potezi kineskih vlasti protiv američkih korporacija uznemirili su investitore. Prva firma na udaru Kine bila je Boeing, i to samo dan nakon što je Tramp u govoru rekao kako je "upravo odvratno" da ta firma ima nameru da otvori novo postrojenje u Kini. Kineski državni mediji preneli su izjavu kineskih državnih regulatornih agencija o tome kako se kupovina stotina aviona u toj zemlji može dovesti u pitanje ukoliko "određeni akteri nisu pouzdani i dugoročni snabdevači, kao što tvrde".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Nedugo nakon toga na udaru su se našla i sedišta Apple-a i Pfizer-a u Kini, koja su pretresena od strane kineskih inspektora. Kinesko Ministarstvo zaštite okoline objavilo je kako će se najpopularniji modeli vozila kompanija General Motors i Ford ponovno moraju izložiti rigoroznim testiranjima izduvnih gasova.

Članak u kineskom državnom mediju Global Times navodi kako je Kina spremna da preduzme "odlučne korake" protiv "arogantnog stranog vođe".

U Meksiku, predsednik Pena objavljuje kako Meksiko više neće deportovati decu bez pratnje iz srednje Amerike nazad u njihove matične zemlje. Meksiko, koji trpi velike političke pritiske zbog antiimigracijskih napora koje ulaže u suzbijanje migracija zajedno sa SAD-om, obustavlja tu praksu. Američko Ministarstvo državne sigurnosti strahuje od desetina hiljada novih izbeglica.

VEROVALI ILI NE: Tramp ne zna gde se nalazi Meksiko (VIDEO)

Ironija leži u tome da Tramp nije do kraja realizovao svoj izborni program. Nije uveo carine proizvodima iz Kine. Nije zabranio muslimanima dolazak u SAD, jer je to ilegalno (ipak, uspešno je sprečio dolazak izbeglica iz nekolicine bliskoistočnih zemalja)...

Trampu je trebalo samo 100 dana da nauči lekciju - kada se predsednik SAD-a hvali pred kamerama, to ima opipljive posledice širom sveta. Amerikanci ne mogu ni da zamisle šta ih čeka u ostatku Trampovog mandata, ali se nadaju da predsednik Tramp ovu lekciju nije usvojio prekasno - zaključuje Economist svoj fiktivni scenario.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pero

    20. jul 2016 | 17:02

    Bolje i tramp nego busovi klintonovi obame i ostala bag.

  • Velja

    20. jul 2016 | 17:38

    Ne znam šta će se desiti za vreme trajanja Trampovog mandata, ali pamtim vreme dok je Hilarin suprug bio predsednik, ne ponovilo se.

  • Alen

    20. jul 2016 | 19:45

    Meni ne treba ni Telegraf ni Econimist da mi kažu šta će biti ako Trump pobedi. Ja znam da će ako pobedi Clinton ona će da otpočne III svetski rat. Trump uošte nije fašista kako ste ga prikazali nego Hillary Clinton. Setite se njene uloge u Iraku, Libiji, Ukrajini i Siriji i odmah vidite kakvu sudbinu svet može da očekuje pod njenom diktaturom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA