ZABRANA OKUPLJANJA, SAOBRAĆAJA I ŠTAMPANJA NOVINA: Evo šta sve Erdogan može da uradi dok traje VANREDNO STANJE

Trajanje vanrednog stanja od tri meseca može da produži Skupština Turske, što je i činila od 1987, kada je vanredno stanglašeno na jugoistoku ove zemlje, a ono je važilo do 2002. godine

  • 2

Zakon o vanrednom stanju koji je u Turskoj na snazi od 1983, u izvesnoj meri je zastareo. Zbog toga se ne može sa sigurnošću proceniti kako će biti primenjen sada, kada je predsednik Tajip Redžep Erdogan proglasio tromesečno varedno stanje zbog prošlonedeljnog pokušaja puča, javlja atinski Radio SKAI.

UVEDENO VANREDNO STANJE U TURSKOJ: Erdogan nakon propalog puča oštro reagovao!

Važna odredba tog zakona je što otvara put za vladavinu predsedničkim dekretima.

Zakonom je predviđeno da se vanredno stanje proglašava u slučaju prirodnih katastrofa, epidemija, privrednih kriza i "u slučaju ozbiljnog remećenja javnog reda zbog, prvo: ozbiljnih nagoveštaja nasilnih akcija čiji je cilj rušenje slobodnog demokratrskog uređenja uspostavljenog Ustavom, ili temeljnih prava i sloboda, i, drugo: u slučaju nasilnih incidenata".

Po tom zakonu, Ministarski savet, uzimajući u obzir mišljenje Saveta za nacionalnu bezbednost, na zasedanju pod predsedavanjem predsednika Republike proglašava vanredno stanje na delu teritorije ili u celoj zemlji za period ne duži od šest meseci.

Trajanje vanrednog stanja može da produži Skupština Turske, što je i činila od 1987, kada je vanredno stanglašeno na jugoistoku Turske, a to vanredno stanje je važilo do 2002. godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Po Zakonu o vanrednom stanju, mogu se ograničiti ili zabraniti saobraćaj, okupljanje, kretanje na nekim mestima ili u neko vreme, može se narediti pretresanje lica, vozila i plenidba predmeta koji se smatraju dokaznim materijalom, može se građanima narediti da stalno nose lične karte.

Može se zabraniti štampanje i distribucija novina, časopisa i drugog štampanog materijala, uvesti kontrola svih oblika štampanih i audio-vizulenih medija, kao i pozorišnih predstava i filmova koji se javno prikazuju.

Uvođenjem vanrednog stanja, po zakonu o tome, ukidaju se sva ustavna ograničenja izdavanja predsedničkih dekreta.

Nadzor nad merama koje se sprovode tokom vanrednog stanja je u nadležnosti Kabineta premijera ili ministarstva koje premijer ovlasti za to, a osniva se i koordinaciono telo u kojem su nadležna ministarstva, preneo je Radio SKAI.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Љиљана

    21. jul 2016 | 09:08

    Хајд да видимо шта ће да каже Викиликс о свему овоме што је предводило пучу? Зашто забрана?

  • znam

    21. jul 2016 | 10:55

    Znam sta znam predsednik turske je u pravu .Ovi ljudi su strasan zlocin napravili ustat i kosit vojnim helikopterima narod ..organizovat otmicu ili ubistvo predsednika ..strasno.Nemojmo da bude samo u oci pojedinaca muslimanski narod i ne treba zeleti nicije unistenje..svaki narod treba da zivi na slobodi i u miru .Ajde bre i vanredne situacije i mi smo ziveli u svemu i svacemu prezivece narod a ove zlobnike zajedno s Fetulahom pred narod javni linc...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA