TAJNO ORUŽJE KIM DŽONG UNA: Amerikanci otkrili postrojenje koje ledi krv u žilama

Izolovana komunistička vlada, koja je duže od decenije poricala da ima program plinskih centrifuga, u novembru 2010. godine otkrila je postojanje pogona plinskih centrifuga za proizvodnju u Jongbjonu, ali i utvrdila je da nema drugih takvih postrojenja

  • 9

Američki politički institut rekao je kako je otkrio tajno postrojenje koje je Severna Koreja koristila u ranoj fazi svog programa obogaćivanja urana za nuklearno oružje, što bi, ako bude potvrđeno, bilo odlučujuće za uspeh nekog budućeg nuklearnog dogovora, prema izveštaju koje je u četvrtak objavio Rojters.

JUŽNA KOREJA DRHTI: Severna Koreja ispalila tri balističke rakete

Izveštaj Instituta za nauku i međunarodnu sigurnost kaže da je uvek bilo dvoumljenja o tome da li je Severna Koreja obelodanila sva svoja nuklearna postrojenja. Potvrda njihove lokacije bila bi ključna za uspeh nekog budućeg sporazuma za zamrzavanje i ukidanje programa nuklearnog oružja Severne Koreje, stoji u izveštaju.

Mesto, udaljeno 43 km od nuklearnog kompleksa Jongbjon, možda je igralo ključnu ulogu u razvoju centrifuga koje prečišćavaju plin uranijev heksafluorid u niskoobogaćeni i visokoobogaćeni uranijum, navodi se u izveštaju.

- Nužno je utvrditi gde Sjeverna Koreja obogaćuje uranijum, a deo toga je shvatanje gde je to činila u prošlosti - rekao je Dejvid Albrajt, predsednik instituta.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

To što je moglo biti rano postrojenje za istraživanje i razvoj centrifuga veruje se da je bilo u jednoj fabrici delova aviona unutar planine u blizini vazduhoplovne baze Panghjon. Locirano je korištenjem komercijalnih satelitskih slika, navodi se u izveštaju.

Nije jasno da li fabrika avio delova još radi, ali postoje nagoveštavaji kako bi mogla postojati tri pogona centrifuga za proizvodnju koje rade u ovoj zemlji mada njihova lokacija nije potvrđena, rekao je Albrajt. Porasle su napetosti između Severne Koreje, Južne Koreje, Sjedinjenih Država i Japana nakon Pjongjangova četvrtog podzemnog nuklearnog testa u januaru i niza ispaljivanja projektila.

Severnokorejski nuklearni program temelji se na visokoobogaćenom uranijumu i plutoniju izdvojenim iz iskorištenih šipka reaktorskog goriva. Izolovana komunistička vlada, koja je duže od decenije poricala da ima program plinskih centrifuga u novembru 2010. godine otkrila je postojanje pogona plinskih centrifuga za proizvodnju u Jongbjonu, ali i utvrdila je da nema drugih takvih postrojenja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Japanske novine su u junu 2000. godine navele da su kineski izvori rekli da je jedno postrojenje smešteno unutar planine Koma, navodi izveštaj.

Nedavno dobijene informacije od vladinih zvaničnika nagoveštavaju da je to neobznanjeno postrojenje povezano s jednom podzemnom fabrikom avio delova, navodi se u izveštaju dodajući kako je radeći s "Allsource Analysis", koji interpretira satelitske snimke, institut utvrdio kako je to najverojatnije bila vazduhoplovna fabrika Pangjon koja je proizvodila delove za sovjetske borbene lovce.

Prema neimenovanom zvaničniku postrojenje je moglo imati 200 do 300 centrifuga.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuka

    22. jul 2016 | 12:29

    Pa vi ameri i nemorate puno da objasnjavate.Jednostavno"poseduju tajno oruzije" kao sto je vec vidjeni i udri. Iskreno se nadam da ce doci dan kada ce te biti zabrinuti za sve ono sto ste drugima cinili

  • Moca

    22. jul 2016 | 10:53

    Sta je ameri,sto se usrali i vama mora doci crni petak,dosta ste rivarili po celom svetu.Dolazi vreme za naplatu .

  • stefan alavanja

    23. jul 2016 | 19:00

    bravo koreja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA