Ovo je PRAVA ISTINA o "Hilandarskom kolaču"

Verovanje da spravljanje ovog "Hilandarskog kolača" i širenje dalje tog testa ili kvasca donosi sreću onima koji ga prave je čisto sujeverje i besmislica. Naziv "Hilandarski kvasac" ili "Hilandarski kolač" nema nikakve veze sa manastirom Hilandarom, niti to potiče iz manastira Hilandara

  • 2

Poslednjih godina u Srbiji se širi takozvani "Hilandarski kolač" ili "Hilandarski kvasac". Zbog zloupotrebe imena Hilandar u datom slučaju, neophodno je da se manastir Hilandar oglasi po tom pitanju.

PEŠICE PRELAZE 1.200 KILOMETARA: Hodočasnici idu u Hilandar i nose ikonu tešku 200 kilograma (FOTO)

Devedesetih godina prošloga veka delio se kvasac za kolač pod imenom "Amiški kolač prijateljstva", a 1999. godine pod imenom "Ostroški hleb ljubavi". Takođe 2003. godine ponavlja se ista prevara pod imenom "Hleb prijateljstva iz Hilandara". U poslednje vreme ponovo u Srbiji počinje da kruži kvasac za tzv. "Hilandarski kolač".

SRPSKI BAJKERI NA SVETOJ GORI: Ovako izgleda država pravoslavnih monaha, koja traje više od 1000 godina (FOTO)

U manastiru Hilandaru postoji pekara i u njoj se peče običan hleb, uglavnom polubeli ili crni hleb. Tokom mešenja hleba se koristi kupovni suvi kvasac u pakovanjima od po pola kilograma, koji se uglavnom nabavlja u Srbiji.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Dakle, ne postoji nikakav "Hilandarski kvasac". Znači, tokom mešenja hleba u Hilandaru kao sastojci za hleb se koriste: brašno, voda, so i običan kupovni kvasac, ponekad se smesa obogati semenkama nekih biljaka. Nikada se u spravljanju hleba u Hilandaru ne koristi mleko i jaja.

Osim što se radi o prevari naroda kada je u pitanju "Hilandarski kolač", veoma zabrinjava i sam proces spravljanja tog kolača, koji predstavlja čitav ritual. Koliko smo obavešteni, sam proces spravljanja tog kolača traje 10 dana, uz korišćenje mleka i jaja. To naročito pravoslavni hrišćani treba da imaju u vidu, jer se spravljanjem i korišćenjem tog "mrsnog" kolača u vreme Crkvom ustanovljenih postova, narušava post!

Foto: Flickr/pantevski Foto: Flickr/pantevski

Verovanje da spravljanje ovog "Hilandarskog kolača" i širenje dalje tog testa ili kvasca donosi sreću onima koji ga prave je čisto sujeverje i besmislica. Naziv "Hilandarski kvasac" ili "Hilandarski kolač" nema nikakve veze sa manastirom Hilandarom, niti to potiče iz manastira Hilandara.

Molimo pravoslavne hrišćane da ne primaju "Hilandarski kvasac" i da ne prave tzv. "Hilandarski kolač" i da tako spreče širenje zloupotrebe naše velike svetinje Manastira Hilandara, navodi se u otvorenom pismu Jerođakona Dositeja Hilandarca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jao

    26. jul 2016 | 06:40

    Primila se kao francuska sobarica. Ispekla kolač ali ga nismo jeli niti sam davila ljude da se širi dalje . Zamislite sve to zbućkano stoji deset dana.

  • Marijana Bakov

    26. jul 2016 | 10:46

    Odmah sam znala da to nema nikakve veze sa Hilandarom,inace ne verujem u takva sujeverja.Ali kada sam od par pametnica odbila da primim,to testo sto mi donosise u nekakvim teglama,krenule su zesce da me ogovaraju.Nisu bile svesne svoje nesvesti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA