SUROVA AFRIČKA "MEDICINA": Siluju devojčice jer misle da je to lek protiv side

"Postoji mit koji kaže da ako spavate sa mladom devojčicom koja je devica, a zaraženi ste HIV-om - vaša bolest će nestati", kaže aktivistkinja borbe protiv ove prakse koja na ionako dramatično zaraženom kontinentu dodatno pogoršava situaciju

  • 1

Narod Ksosa koji živi u Istočnom Kejpu u Južnoj Africi, primorava devojčice od samo 12 godina na preuranjene brakove i seksualne odnose sa starijim muškarcima koji su zaraženi HIV-om i sve to kako bi ti muškarci "bili izlečeni“, prenosi "Dejli mejl".

Mnogi, poput Timotija Nijavusa, nisu svesni da ono što čine nije u redu.

- Izvinjavamo se, nismo znali da kršimo zakon - kazao je on.

Tradicija Ukutvale ("uzeti" "odneti"), otkriva CNN, je korišćena kao opravdanje za otmice devojčica, a često su ta "kidnapovanja" bila uz saglasnost roditelja koji bi dobili novčanu nadoknadu.

Nombasa Gksuluve, koja je rođena u oblasti Istočnog Kejpa, bori se protiv trgovine i otmica dece, i želi da zaustavi kupovinu mladih nevesti.

- Postoji mit koji kaže da ako spavate sa mladom devojčicom koja je devica, a zaraženi ste HIV-om, vaša bolest će nestati. Zbog toga se oni fokusiraju na tako mlade devojčice - rekla je ona za CNN.

U dokumentarcu "Ukuthwala - Stolen Innocence", intervjuisana je i devojčica koja je bila nasilno udata.

- Gospođa koja živi pored nas me pozvala i pitala da li želim da se udam, i ja sam rekla da ne želim. Odgovorila mi je da ako odbijem, oni će me pretući i odvesti na silu - ispričala je jedanaestogodišnja devojčica.

Devojčica je kazala da su je odveli u kuću nepoznatog muškarca. Čovek je rekao da je za nju dao tele i da je ona sada njegova žena, sviđalo se to njoj ili ne.

- Podigao me i stavio me na krevet, skinuo mi odeću, skinuo se i pokušao da me siluje. Borila sam se ali me odgurnuo i na silu mi raširio noge, i tada je spavao sa mnom - priča ona.

Dokaz da su kampanja i ovaj dokumentarni film pomogli situaciji, jeste i činjenica da je tokom prošle godine 11 muškaraca osuđeno za otmicu i seks sa maloletnim licima.

(B. T. / Foto: Oryx Multimedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA