OVO ĆE PROMENITI ISTORIJU: Posle 102 godine otkrivena NAJVEĆA TAJNA PRVOG SVETSKOG RATA

Moji Crnogorci već su spremni na granici, da ginu u odbrani naše nezavisnosti. Živio, moj mili unuče, na radost tvojega dragoga oca i moju - napisao je crnogorski kralj srpskom princu uoči Prvog svetskog rata

  • 14

Istorijski poznata činjenica je da je Kraljevina Crna Gora na početku Prvog svetskog rata stala uz Srbiju. Ali malo su poznata dva telegrama koja su kralj Nikola Petrović i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević vodili dan pre početka ovog svetskog sukoba. Ta pisma otkrivaju još nešto.

Njih dvojica učinili su sve da se rat izbegne, a kada je shvaćeno da će do njega ipak doći, Nikola I Petrović je pozvao 25. jula (6. avgusta) 1914. svoje sunarodnike i saborce u rat protiv Austrougarske.

Petrović i Karađorđević bili su u rodbinskim vezama – najstarija ćerka kralja Nikole je kneginja Zorka, supruga kralja Petra i majka prestolonaslednika Aleksandra. Upravo zbog toga se srpski princ obraća sa "dragi deda" crnogorskom vladaru, prenosi Dnevno.

Napominjemo, ovo je prepiska samo dan uoči izbijanja Prvog svetskog rata i prenosimo je u celosti.

OVO NAS NISU UČILI: Kako je ČUVENI ROMSKI TRUBAČ nadmudrio neprijatelja i poveo srpsku vojsku - U JURIŠ!

Foto: Wikipedia/DIREKTOR Foto: Wikipedia/DIREKTOR

Regent Srbije Aleksandar Njegovom veličanstvu kralju Crne Gore – Cetinje 14/27. VII 1914. (telegram)

"Pokušali smo sve moguće ne bi li mogli uštediti srpskom narodu nove žrtve i terete, ali nismo uspeli, jer je Austrougarska tražila da prinesemo na žrtvu dragu nezavisnost. Bog je valjda tako hteo da srpski narod još jednom stavi svoj život u odbranu celoga srpstva.

Uveren sam da moj dragi deda još jače može da ceni koliko je bio neopravdan zahtev Austrougarske, koji je smišljen bio da zada smrtan udar sjajnoj budućnosti srpskog naroda.

OVDE LEŽI 17.441 SRBIN: Da li ste znali da ova zemlja krije 29 GROBALJA naših vojnika? (FOTO) (VIDEO)

Ispunjen sam velikom radošću kad sam saznao, i ako u to nisam ni sumnjao, da se Crna Gora solidarisala sa Srbijom u odbrani srpskoga naroda.

Naredbu za mobilizaciju cele srpske vojske izdao sam.

Svemogući Bog i pomoć carske i moćne Rusije biće na strani srpske pravde, a tako isto i javno mnenje civilizovane Evrope."

Šaljem pozdrav mojem mudrom i dragom dedi i hrabroj crnogorskoj vojsci. Aleksandar

Foto: Wikipedia/Avala Foto: Wikipedia/Avala

Kralj Nikola Petrović – Cetinje Njegovom kralj. visočanstvu nasljedniku Aleksandru – Beograd 14/27. VII 1914. (telegram)

"Ponos srpskog plemena nije dopustio da se ide dalje u popuštanju. Slatke su žrtve koje se podnose za pravdu i nezavisnost narodnu.

U ime Božje, a uz pomoć naše vjekovne zaštitnice moćne Rusije i simpatije civilizovanih naroda, naš će Srpski Narod i iz ovoga velikog nametnutog mu iskušenja pobednički izaći i obezbediti svoju sjajnu budućnost.

ZAŠTO BAŠ ZBOG NICE SRBI DANAS TREBA DA PLAČU: Ono što je taj grad uradio za našu ratnu siročad se ne zaboravlja! (FOTO)

Moji Crnogorci već su spremni na granici, da ginu u odbrani naše nezavisnosti. Živio, moj mili unuče, na radost tvojega dragoga oca i moju!

Živjela hrabra srpska vojska! Živjelo naše milo Srpstvo! Tvoj djed Nikola"

Podsetimo, Crna gora je kapitulirala 1916, a potom je kralj Nikola napustio zemlju, koja je oslobođena tek posle proboja Solunskog fronta u talasu kad je oslobođena i Srbija (1918).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija i Crna Gora

    28. jul 2016 | 17:24

    Iz ovoga se vidi da je Srpstvo, veći pojam i od Srbije i od Crne Gore. Mislim da treba da imamo više razumevanja jedni za druge jer bližih nemamo.

  • VukBgd

    28. jul 2016 | 17:31

    Dva velika srbina! Aleksandar mlad i opijen velikim trijumfom u ratu stvara prokletu Jugoslaviju...eh da je samo poslušao dobrog vojvodu Mišića i da je povukao granice Velike Srbije tamo gde vera i jezik nalažu, a da je male kroasane, slovence i ostalu boraniju ostavionekome drugome da se sa njima bakću...

  • The Sun

    28. jul 2016 | 17:38

    Eto, i sta je crnogorac nego SRBIN.. sve lepo pise.. Hvala lepo, dovidjenja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA