Putin u Sloveniji obišao spomenike ruskim vojnicima, ali PRAVI RAZLOG POSETE JE NEŠTO SASVIM DRUGO!

Diplomate iz ostatka EU nemaju sumnje da je poseta smišljena kao deo Putinove kampanje koja ima za cilj da oslabi evropske ekonomske sankcije protiv Rusije

  • 3

Ruski predsednik Vladimir Putin naglasio je tokom posete Sloveniji da se istorija velikih ratova ne sme ponoviti i da se mora raditi na miru.

Obeležena stota godišnjica Ruske kapelice na Vršiču: Vladimir Putin u poseti Sloveniji (FOTO)

Skoro u četvrtini države saobraćaj je bio blokiran, ali svejedno je Putin nonšalantno kasnio sat i po vremena u dolasku jer je, navodno, morao da obavi još neke sitnice u Moskvi pre poletanja, prenosi vecernji.hr.

Kratku posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Slovenci nazivaju “komemorativnom”, Rusi “radnom”, dok anonimne diplomate iz ostatka EU nemaju sumnje da je poseta smišljena kao deo Putinove kampanje kojoj je cilj da se oslabe evropske ekonomske sankcije protiv Rusije.

- Ciljajući na zemlje koje smatra mekšima, Rusija neprestano pokušava da pronađe put kojim će zaobići sankcije. Pokušavaju da dokrajče sankcije vrlo mekim pristupom. Rezultat je to da je sve više zemalja koje govore da treba da analiziramo kakav učinak sankcije imaju i revidiramo ih - rekao je Rojtersu neimenovani diplomata iz zemlje članice EU koja se zalaže za produženje sankcija Rusiji.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Uprkos stalnim glasinama da neće svih 28 država biti saglasne s tim, Evropska je unija početkom jula donela odluku o produženju trgovinskih sankcija Rusiji do 2017. godine. Te sankcije su, podsetimo, uvedene u julu 2014. kao pokušaj zapadnih saveznika da privole Rusiju na punu primenu mirovnog sporazuma u istočnoj Ukrajini, potpisanog u Minsku.

No, iako su se sankcije dosad automatski produžavale svakih šest meseci bez rasprave, sve je više zemalja članica Evropske unije koje žele da se uoči sledećeg produženja o tome otvori politička rasprava, u kojoj će verovatno neke zemlje izložiti argumente protiv sankcija. Rusija je na evropske sankcije uzvratila embargom na uvoz evropskih prehrambenih proizvoda u Rusiju, od čega štetu trpe proizvođači u EU.

Iako neimenovane evropske diplomate tumače Putinovu posetu Sloveniji kao pokušaj Rusije da stekne saveznike unutar EU koji će srušiti odluku o sankcijama, u Briselu i drugim najvažnijim glavnim gradovima Unije ipak nema paničnih reakcija ni velikog negodovanja zbog toga što Slovenci ugošćuju Putina.

Foto: Tanjug/AP/STA/Stanko Gruden Foto: Tanjug/AP/STA/Stanko Gruden

Nakon sletanja u Ljubljanu ruski predsednik se uputio na Vršič, gde je održana komemoracija kod ruske kapelice, koju su zarobljeni ruski vojnici pre 100 godina sagradili u čast svojim sunarodnicima koji su poginuli u snežnoj lavini. Putin je u svome govoru zahvalio generacijama Slovenaca koji su čuvali sećanje na ruske vojnike koji su tu stradali.

– Ova kapelica postala je simbol prijateljstva između Slovenije i Rusije i naših zajedničkih težnji prema miru i prosperitetu – kazao je Putin i dodao da spomen - obeležje na groblju u Ljubljani podseća obe zemlje na to da nikako ne treba dopustiti da se istorija ponavlja i da milioni ljudi ponovno ginu.

Grupa Ukrajinaca koji žive u Sloveniji juče je u blizini ruske ambasade u Ljubljani  protestvovala uz poruke: “Putin ne donosi ništa dobro” i “Putin ruši Europu, a mi na to ne pristajemo”.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA