≫ 

URINIRAJU JEDNI PO DRUGIMA, SPAVAJU NA SMENU U ZNOJU I FEKALIJAMA: Narko-dileri bukvalno LUDE ovde (FOTO)

Nemaju mesta da se protegnu ili okrenu, muškarci su nagurani u zatvor koji je namenjen za jednu petinu svoje trenutne populacije

  • 6

Zatvor u gradu Kuerzon u Manili, Filipini, preplavljen je stotinama zatvorenika koji nemaju mesta ni za spavanje, nakon što je aktuelni predsednik Rodrigo Duterte preuzeo vlast. Aktivisti za ljudska prava i verske institucije su zabrinute.

PREDSEDNIK OVE ZEMLJE JE NAREDIO UBIJANJE NARKOMANA: Ulicama teče krv, na njima leže mrtva tela dilera (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Vazduh je ustajao i oseća se znoj zatvorenika. Muškarci su nagurani u prostorije u kojima nema mesta za spavanje, pa na smenu odmaraju glave na podu ili negde drugde gde nađu mesta. Mnogi ovaj zatvor nazivaju paklom, prenosi News.

Gužva u zatvorima širom Filipina je nastala dolaskom predsednika Duterta na vlast. On je u predizbornoj kampanji obećao da će očistiti državu od droge i kriminala, kao i da će pogubiti više od 100.000 zločinaca u prvih šest meseci od preuzimanja vlasti. Od njegove pobede u maju ove godine, pogubljeno je više stotina navodnih kriminalaca, neki od strane policije, a neki od strane osvetnika.

Foto: Guliver/Dondi Tawatao/Getty Images Foto: Guliver/Dondi Tawatao/Getty Images

Statistike pokazuju da je od 1. do 24. juna ove godine pogubljeno 293 osumnjičenih korisnika i dilera droge. Verske ustanove i aktivisti za ljudska prava se plaše da je taj broj mnogo veći.

Foto: Profimedia, AFP Foto: Profimedia, AFP

Prošle nedelje su se na internetu pojavile slike sa javnih pogubljenja, što je izazvalo oštre kritike i osude širom sveta.

Kako se nastavlja strogo kažnjavanje, aktivisti se plaše da će se gužve u zatvorima samo pogoršavati.

Foto: Profimedia, AFP Foto: Profimedia, AFP

Jedan od zatvorenika, Mario Dimakulangan, ispričao je o uslovima u zatvoru Kuerzon: on deli kupatilo sa 130 zatvorenika, a uslovi su toliko katastrofalni da mnogi zatvorenici ne znaju kako da izdrže. Dimakulangan, koji je u zatvoru već 14 godina dok se njegovo suđenje za ubistvo i pljačku razvlači, kaže da mnogi zatvorenici polude.

- Ne mogu da misle normalno. Toliko je prenatrpano. Pri najmanjem pokretu naletite na nešto ili nekoga- rekao je Dimakulangan.

Foto: Guliver/Paula Bronstein/Getty Images Foto: Guliver/Paula Bronstein/Getty Images

Zgrada zatvora je izgrađena pre 60 godina, i dizajnirana da drži oko 800 zatvorenika. Ipak, danas je u njoj pet puta više ljudi- preko 3.800.

Zatvorenici se konstantno bore za mesto za spavanje, pa tako neki spavaju na košarkaškom terenu u dvorištu. Situacija je još gora kada pada kiša jer ne može da se spava na terenu. Kante sa vodom se koriste za ispiranje toaleta, čiji smrad se meša sa trulim smećem u obližnjem kanalu. Zatvor nudi plesna takmičenja i druge rehabilitacione aktivnosti, a uslovi za život su nemogući.

Foto: Guliver/Dondi Tawatao/Getty Images Foto: Guliver/Dondi Tawatao/Getty Images

Rajmund Narag, naučnik krivičnog prava na Univerzitetu u južnom Ilinoisu, SAD, rekao je da su takvi uslovi nemogući u zapadnim zemljama.

-Da se ovo desilo u Americi, bili bi protesti svakog dana. Sudovi bi takve zatvore proglasili neprimerenim za ljude- rekao je Narag.

Foto: Guliver/Dondi Tawatao/Getty Images Foto: Guliver/Dondi Tawatao/Getty Images

Prema istraživanju sa Instituta za Kriminologiju u Londonu, filipinski kazneni sistem je treći najzagušeniji u svetu: u zatvorima širom zemlje je po pet puta više zatvorenika nego što mogu da prime.

Od dolaska nove vlasti, policija je prijavila da je uhapsila preko 4.300 ljudi zbog droge. Predsednik Duterte poziva policajce da utrostruče svoje napore u istrebljivanju droga jer, kako tvrdi, one prete da on Filipina naprave narko-državu.

Foto: Guliver/Paula Bronstein/Getty Images Foto: Guliver/Paula Bronstein/Getty Images

Nakon što su se na internetu pojavili snimci na kojima policija na ulicama ubija osumnjičene korisnike i dilere droge, grupe koje se bore za ljudska prava zahtevaju istrage. Filipinski Senat i zvanična Komisja za ljudska prava najavili su da pokreću istrage koje filipinska nacionalna policija odbija da uradi.

Prema statistikama, bilo je najmanje 192 ubistva od kada je Duterte na vlasti.

Foto: Guliver/Paula Bronstein/Getty Images Foto: Guliver/Paula Bronstein/Getty Images

(Telegraf.rs / Izvor: news.com.au)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NN

    1. avgust 2016 | 14:17

    Ovo je pravi zatvor, pa ko voli nek izvoli! Ti Srbijo još bolje sređuj apartmane zatvorenicima, građani placaju!

  • Anja

    1. avgust 2016 | 13:49

    A kako drugacije iskoreniti zlo, nego na ovaj nacin

  • Opa bato

    2. avgust 2016 | 23:36

    U ovakvim zatvorima mnogi polude... Baš! A dok su silovali, krali, pljačkali, delovali drogu i drogirali se, razmišljali su normalno i nisu bili ludi?!?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA