≫ 

I Crna Gora uputila protestnu notu Hrvatskoj zbog spomenika Barišiću

- Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija očekuje da će se Vlada Republike Hrvatske ograditi od tog necivilizacijskog čina, s obzirom da je Vladimir Rolović bio istaknuti borac protiv fašizma i istaknuti jugoslovenski i crnogorski diplomata - navodi se u noti ministarstva

  • 10

Crnogorsko ministarstvo inostranih poslova uputilo je protestnu notu ambasadi Hrvatske u Podgorici povodom podizanja spomenika Miru Barišiću, osuđenom za ubistvo jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladmira Rolovića, 1971. godine.

JEZIVO, ZAR JE OVO 21. VEK? Na otvaranju spomenika zločincu Miru Barešiću pevale se USTAŠKE PESME i VIJORILE USTAŠKE ZASTAVE!

- Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija očekuje da će se Vlada Republike Hrvatske ograditi od tog necivilizacijskog čina, s obzirom da je Vladimir Rolović bio istaknuti borac protiv fašizma i istaknuti jugoslovenski i crnogorski diplomata - navodi se u noti ministarstva.

Miro Barešić koji je 1971. godine u Švedskoj osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva jugoslovenskog ambasadora u Stokholmu Vladimira Rolovića, dobio je spomenik u rodnom mestu Dragama kod Pakoštana u Hrvatskoj.

Foto: Wikipedia/Nije bitno... Foto: Wikipedia

Spomenik Barešiću otkriven je sinoć i njegovu izgradnju finansirali su porodica i lokalna samouprava.

Vlada Ulofa Palmea je 10. oktobra 1985. godine "zbog dobrog vladanja" preinačila doživotni zatvor Barešiću u 18 godina robije.

Posle secesije Hrvatske i raspada Jugoslavije Barešić se iz Južne Amerike, gde je boravio posle izdržavanja kazne u Švedskoj, vratio u Hrvatsku i pristupio Tuđmanovom Zboru narodne garde.

Barešić je poginuo 31. jula 1991. godine kod Benkovca, pod do danas nerazjašnjenim okolnostima.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavko

    1. avgust 2016 | 20:53

    Čudno da ne poveruješ, što neuputiste protestnu notu tačiju nego ga primiste i ugostiste, proterivao je i ubijao crnogorski narod po metohiji. I ove ste svojatali pa eto koliko im značite, eto vam ih pa uzivajte u ljubavi.

  • Mire

    1. avgust 2016 | 20:37

    Jaka uteha od djetica, djetici su izdali SRBIJU priznali su KIMu i tako doprineli stvaranje drzave natopljene SRPSKOM KRVLJU.

  • S.C.

    2. avgust 2016 | 23:30

    Bolje cuvajte dalmaciju i istru i druge delove koje nisu bile vase.Davo doce po svoje pa vifite koji kvatrad bi vam osao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA