HRVATSKA SLAVI PROTERIVANJE I UBISTVA SRBA: Počelo svečano obeležavanje "Oluje" u Kninu (FOTO) (VIDEO)

Svečanosti prisustvuju hrvatski zvaničnici, porodice poginulih i pripadnici jedinica Trigovi, Gromovi, Kune, Pauci, Sokolovi, Pume i Vukovi

  • 22

Podizanjem šahovnice na tvrđavi u Kninu je počela centralna proslava Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 21. godišnjica vojno-policijske akcije "Oluja", tokom koje je iz Hrvatske proterano više od 250.000 Srba, više od hiljadu je ubijeno, a više od 800 se i danas vode kao nestali.

STATUS OVOG HRVATA O OLUJI JE DIGAO BALKAN NA NOGE: I Srbi su se pronašli u njemu!

Podizanje zastave i početak svečanosti objavio je pripadnik Počasne zaštitne garde, a deca poginulih branitelja su pročitala imena stradalih u toj operaciji. Svečanosti prisustvuju hrvatski zvaničnici, porodice poginulih i pripadnici jedinica Trigovi, Gromovi, Kune, Pauci, Sokolovi, Pume i Vukovi.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na svečanosti je rečeno da je u "Oluji" učestvovalo oko 200.000 hrvatskih vojnika, te da je za 84 sata oslobođeno više od 10.000 kvadratnih kilometara, a proterano je više od 200.000 Srba, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pred početak centralne proslave centrom Knina prodefilovali su vojni orkestar i bajkerske grupe iz cele Hrvatske. Proslavu upotpnjuju naleti vojnih aviona, ispaljivanje počasnih plotuna, a nastupiće i akrobatske grupe „Krila Oluje“.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Očekuje se defile pripadnika Vojske Hrvatske, Ministarstva unutrašnjih poslova, branitelja i građana od Kninske tvrđave do Trga Ante Starčevića, gde je predviđeno polaganje venaca i paljenje sveća kod spomenika „Hrvatske pobede „Oluja 95“. Najavljeno je da će se prisutnima obratiti odlazeći hrvatski premijer Tihomir Orešković.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Potom će biti održana misa u crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zaveta, nakon čega će slavlje biti nastavljeno kulturno-sportski manifestacijama. Za večeras je predviđeno održavanje koncerta „Pobjeda za heroje“ na kojem će nastupati pevač nacionalističkih pesama koje veličaju ustaštvo i fašizam Marko Perković Tompson.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Koncert Tompsona će prenostiti hrvatski javni servis, a novac prikupljen na toj manifestaciji biće uložen u obnovu Vodotornja u Vukovaru. Na kraju svečanosti biće upriličen vatromet.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Inače, sinoć je na kninskoj tvrđavi održan prijem za oficire koji su komandovali operacijom „Oluja“, na kojem su ministri odbrane, unutrašnjih poslova i branitelja Hrvatske, Josip Boljević, Vlaho Orepić i Toma Medved istakli da je ta operacija pokazala šta hrvatski narod može da postigne kada je jedinstven.

Za njih je, kako su poručili, operacija "Oluja" bila čista.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U Kninu je prisutan veliki broj pripadnika policije i Vojske, a očekuje se dolazak više od 100.000 ljudi.

Od jutarnjih sati u Kninu se okupio veliki broj učesnika u operaciji „Oluja“, koji su u razgovorima evocirali uspomene na vojnu operaciju, koju smatraju odlučujućom za osamostaljenje Hrvatske. Oni su obučeni u majice sa oznakama svojih jedinica, a ostalih prisutni nose državne zastave i druge simbole.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    5. avgust 2016 | 12:19

    Neka nabroje Hrvati sve svoje bitke dosada osim oluje,jasenovca,jadovnog..., mislim na normalni i razumni građani Hrvatske na današnji dan mogu osetiti samo gorčinu u ustima a ostali će doći radi besplatne hrane i alkohola.

  • Pakistanac

    5. avgust 2016 | 12:19

    NULA od naroda!!!

  • Veki

    5. avgust 2016 | 12:04

    Bruka i vi ste nekad bili u SFRJ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA