Kovač: Vlast u Srbiji se još nije oslobodila "virusa agresivnog velikosrpstva"

Kovač optužuje Srbiju da je odgovorna za pokretanje ratova i stotine hiljada žrtava i uništenih egzistencija

  • 38

Odlazeći hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač optužio je vlast u Srbiji da se, kako tvrdi, još nije oslobodila "virusa agresivnog velikosrpstva i jugoslovenskog komunističkog sistema i da dok to ne urade zvanični Beograd nikada neće ući u EU".

SKANDAL: Hrvatski ministar uporedio Gavrila Principa sa USTAŠOM

- Srbiji će trebati puno pomoći, puno mukotrpnih reformi da bi usvojila evropske vrednosti, evropsku retoriku i evropsko postupanje. A to podrazumeva da će se predstavnici vlasti, rukovodeće strukture u Srbiji, morati zauvek osloboditi virusa agresivnog velikosrpstva i jugoslavenskog komunističkog štema - naveo je Kovač na svom Fejsbuk profilu.

Ministar spoljnih poslova Srbije i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je ranije danas da Srbija "ne sme i neće ćutati na rehabilitaciju fašizma u i ustaške NDH u Hrvatskoj".

Foto: Tanjug/fotoHINA, Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/fotoHINA, Tanjug/Tanja Valič

Reagujući na rasprave koje se ovih dana vode u Hrvatskoj o tome kako treba pravno urediti upotrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni", sa željom, naravno, da se dozvoli njegova upotreba, Dačić poručuje da je to, u stvari, jasan pokazatelj stanja u toj zemlji, koja, kao članica EU, reahbilituje faštističku ustašku NDH.

Kovač to, međutim, tumači kao "pametovanje" i "podučavanje" srpskih vlasti kojima, kako kaže, svakodnevno zasipaju hrvatsku javnost.

- Zaista nema dana da se ne javljaju oni u srpskoj vlasti koji su 90-ih godina prošlog veka bili delom vlasti i/ili vladajućih stranaka, kada su iz Beograda pokrenuti ratovi protiv Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova, osvajački ratovi koje je Beograd redom sve izgubio - naveo je on.

Optuživši Srbiju da je odgovorna za pokretanje tih, kako navodi, ratova i stotine hiljada žrtava i uništenih egzistencija, zvanični Beograd "ciljano širi osećaje osvete, huška srpski narod protiv drugih naroda i sprečava ga u tome da se dugoročno uspostavi dobrosusedska saradnja u evropskom duhu".

Foto: Tanjug/AP, Marko Todorović Foto: Tanjug/AP, Marko Todorović

- Da je to tako pokazao je i dokazao predsednik vlade Aleksandar Vučić 4. avgusta u Zemunu u svom govoru prilikom obeležavanja ''Dana sećanja na stradanja i progon Srba'' kada je akciju Oluju kojom su Hrvatska vojska i Hrvatska policija oslobodile okupiranu hrvatsku državnu teritoriju nazvao ''zločinačkim konačnim rešenjem'' spominjući ''mnogo izvađenih srpskih očiju'', ''mnogo odsečenih srpskih ušiju i noseva" - navodi Kovač.

Kovač primećuje da u govoru premijera Vučića nije bilo ni reči, kako kaže, o tome da se radi o "hrvatskoj državnoj teritoriji, da je nekoliko stotina hiljada Hrvata bilo prethodno proterano, da su mnogi Hrvati ubijeni, mučeni".

- Je li to retorika, jesu li to metafore koje vode ka stvaranju dobrosusedske saradnje? Je li to retorika kojom Srbija misli da može ući u EU? Nema Srbiji sreće s takvim rečnikom, s takvom ideologijom, s takvim pristupom. Ni s falsifikovanjem podataka jer nije istina da je u jednom ljudskom veku ''broj Srba u Hrvatskoj smanjen za 90 posto" - naveo je Kovač.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ovaj covek je bolestan

    8. avgust 2016 | 19:45

    On ne vidi sta mu se u drzavi desava?Zemlja mu je potonula u potpuni haos i ludilo ksenofobija i ustastva.On kao da je lud ili poremecen pa se pravi da to ne vidi.Naravno da se bune Srbi kada je od te ideologije ubijeno stotine hiljada pripadnika jednog naroda.Bas bi voleo da vidim da je obrnuta situacija dali bi oni cutali.Da li bi jevreji cutali da Nemacka postane nacisticka drzava.Dali bi iko cutao.Ovaj covek je toliko bezobrazan i ignorantan do iritantnosti.Neverovatno iritantna i cinicna osoba.

  • serdar

    8. avgust 2016 | 19:40

    batali se ti Srbije i srba,nego ljubi sliku klintona i onog nemackog sekretara,ne bi danas davao izjave vec bi bio negde u kanadi ko onaj sa grtalicom.

  • ANTE BAN

    8. avgust 2016 | 21:11

    Naš M.Kovač super govori, ali- NIŠTA NE PODUZIMA! Očekujemo povratak blokade komšija za EU, ali i još neke restrikcije! Od izjava se ne živi, a šutnjom se ne dobiva ugled! Mala je razlika izmedju bivše- Vesne Pusić i njega!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA