ERDOGAN: Putin je dragi prijatelj, značio mi je njegov poziv posle neuspelog pokušaja puča

Sastankom Putina i Erdogana okončava se ledeno doba između dve zemlje do kojeg je došlo zbog obaranja ruskog aviona

  • 16

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas posle sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom da su dve zemlje odlučne da poprave i normalizuju odnose i izrazio uverenje da su ti odnosi ojačali i postali otporniji na krize.

ERDOGAN IDE KOD PUTINA: "EU zamajava Tursku već 53 godine"!

Nazvavši Putina "dragim prijateljem", Erdogan je rekao da je Turska spremna da realizuje projekat Turski tok i projekat izgradnje prve nuklearke u Turskoj, prenosi AP.

On je naveo da su današnji razgovori bili sveobuhvatni i korisni, a da mu je Putinov telefonski poziv odmah posle neuspelog pokušaja puča 15. jula "u psihoiloškom pogledu mnogo značio", prenosi Rojters.

Putin je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da će sankcije protiv Turske biti postepeno ukidane, a prioritet je da se bilateralni odnose vrate u vreme pre krize.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Putin je najavio da će i biti nastavljen priliv ruskih turista u Tursku, koji je bio obustavljen posle obaranja ruskog borbenog aviona iznad Sirije.

Ruski predsednik je rekao da će sa Erdoganom imati odvojen razgovor o Siriji kasnije tokom dana i da će na tom sastanku učestvovati i visoki zvaničnici vojske i obaveštajnih agencija, kako bi se našao "zajednički imenitelj" u krizi u kojoj su Moskva i Ankara podržale različite strane.

Do susreta u Sankt Peterburgu je došlo osam meseci nakon što su turske snage oborile ruski borbeni avion Su-24 zbog čega su se odnosi dve zemlje drastično pogoršali.

Kako prenose ruski mediji, susret je počeo rukovanjem dvojice predsednika, a u razgovorima učestvuju i šefovi diplomatija dve države - Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, kao i visoki zvaničnici predsedničkih administracija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Takođe, do susreta dvojice lidera dolazi posle neuspelog pokušaj puča u Turskoj i u trenutku krize u odnosima između Turske i EU i pitanja izbeglica.

Sastankom Putina i Erdogana okončava se ledeno doba između dve zemlje do kojeg je došlo zbog obaranja ruskog aviona, ocenjuje danas Dojče Vele, ističući da brzina otopljavanja odnosa iznenađuje eksperte, kao i da su motivi uglavnom ekonomski.

Susret je postao moguć pošto se Erdogan u pismu izvinio Putinu za obaranje aviona i izrazio saučešće zbog pogobije jednog od pilota i porukom da Turska ne želi da kvari odnose sa Rusijom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mire

    9. avgust 2016 | 18:35

    Dosao cenifar da moli za oprostaj , morace sve sto je puljuvao da sada polize.

  • ,Sumadinac

    10. avgust 2016 | 14:13

    Valjda su uvideli da zapad pravi budale od njih a ako su pametni pravice sad oni njih

  • LzN

    9. avgust 2016 | 18:44

    Opet noz u ledja, pa dokle "braco" Rusi! (LOL)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA