ZMIJA OD DVA METRA UPALA U STAN SANDRE MARIČIĆ: Drama u centru Novog Sada

- Sve se dogodilo dok sam radila. Pošto mi je deo izloga bio razbijen, ona je ušla kroz taj otvor i skupila se u ćošku. Zaista je bila lepa, koža joj se presijavala, ali me je istovremeno bio strah. Nisam bila sigurna šta bi trebalo da radim, ali sam je na kraju nekako izgurala napolje, i sve to vreme je šištala - priča Maričićeva

  • 30

Prošle nedelje se u Novom Sadu veliki broj građana žalio da su se pojavile zmije. Srećom, reč je o bezopasnim zmijama - vrsti belouške, ribarici, koja nije otrovna.

Njihova pojava u gradu na Petrovaradinu nije retkost, jer je grad nikao upravo na prostoru koji je nekada bio bogat zmijskim vrstama. Veliku pažnju tamošnje javnosti izazvao je slučaj Sandre Maričić u čiji je salon usred bela dana nedavno zalutala zmija dužine skoro dva metra.

JUNAK IZ BOSNE: Ubio zmiju DUGU TRI METRA, a potom se SLIKAO s njom (FOTO)

- Sve se dogodilo dok sam radila. Pošto mi je deo izloga bio razbijen, ona je ušla kroz taj otvor i skupila se u ćošku. Zaista je bila lepa, koža joj se presijavala, ali me je istovremeno bio strah. Nisam bila sigurna šta bi trebalo da radim, ali sam je na kraju nekako izgurala napolje, i sve to vreme je šištala. Stvarno je bilo strašno. Onda se popela na prozor, pa je došao komšija koji ju skinuo i pustio u prirodu - priča Maričićeva.

Prirodna vegetacija, odnosno područje pod vodom je najpogodnije stanište za ove gmizavce i zato ih ima toliko, kažu za 021.rs u Zavodu za zaštitu prirode.

U ovom gradu u BiH je INVAZIJA ZMIJA I STRŠLJENOVA, ljudi su u panici!

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Upravo sada su one najaktivnije, pogotovo nakon obilnih padavina i kiša. Novi Sad je izgrađen na staništima zmija, ali ne otrovnih, nego vodarica i belouški. One ne dolaze sa strane, ali mogu biti donete od strane čoveka. Ono što odlučuje da li će se češće pojavljivati u gradu, jeste da li će krenuti ka njemu u potrazi za hranom - priča pomoćnik direktora pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode Slobodan Puzović.

Puzovć objašnjava da zmije ne treba hvatati, već da ih treba pustiti vda se same vrate u njihovo prirodno stanište.

NAJEZDA ZMIJA NA BEOGRAD: Širom otvorite oči, u ovim delovima grada vas VREBAJU!

- Iako ovde pričamo o bezopasnim zmijama, njihovo hvatanje bi trebalo da se prepusti stručnjacima. Bitno je istaći da je većina zmija strogo zaštićena u Srbiji, i da bi, ukoliko bi je neko ubio ili povredio bio kažnjen po zakonu. Takođe, one su nam veoma značajne, jer održavaju ekološku ravnotežu i hrane se miševima, pacovima, žabama - zaključuje naš sagovornik.

Kazne za ubijanje zmija kreću ser od 14.000 do 100.000 dinara, te se građanima savetuje da ukoliko primete zmiju kontaktiraju Zavod za zaštitu prirode ili "Zoohigijenu" na broj 021/ 640-32-20.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja bre

    11. avgust 2016 | 09:12

    A kolka je kazna ako zmija ubije mene???

  • Јасмина

    11. avgust 2016 | 11:10

    Шта ме брига што су заштићене.Да ли треба ја или било ко други да доживимо инфаркт због њих...

  • Acika

    11. avgust 2016 | 09:41

    Trba li zmiji još i tepati i pevati uspavanku? Je li zmijetina došla meni nepozvana ili ja njoj? Sasekao bi ja to čime bi pre stigao. Još ugađati i zmijama. A licrmeri koji ih brane neka ih čuvaju u svojoj kući.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA